«Війна на нульовому кілометрі» – руйнування міфів та стереотипів

НАЗАД
20 травня 2016 12:52

В прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція з нагоди завершення роботи над фільмом «Війна

В прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція з нагоди завершення роботи над фільмом «Війна на нульовому кілометрі». В ній взяли участь заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін, директор міжнародного продюсерського центру «Фор-пост» Олександр Дріз,  режисер фільму  Василь Рибальченко, креативний продюсер Олександр Лірчук та помічник Голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян.

В основу фільму лягли історії прикордонників, які в перший період російської агресії (весна-літо 2014 року) у складі підрозділів Держприкордонслужби героїчно відстоювали територіальну цілісність України. Вони першими відчули на собі, що таке військове вторгнення. Зокрема, в районі пунктів пропуску «Ізварине» та «Довжанський» значне угруповання прикордонників та представників ЗС України опинилося у ворожому кільці. 21 день охоронці рубежу перебували в повному оточенні. З території Російської Федерації їх постійно обстрілювала артилерія противника поступово збільшуючи калібр і потужність зброї. Загалом лише 2014 року підрозділи Держприкордонслужби обстрілювали майже 800 разів, з яких понад 400 - це обстріли із важкої артилерії, що велися, в тому числі, з території РФ.

Цей фільм певною мірою можна назвати гібридним, адже він побудований на новелах та поєднує у собі різні жанри. «Це не документалістика, це художня документалістика», - сказав режисер фільму Василь Рибальченко та наголосив «..ми по-іншому показали військових, знайшли по-справжньому цікавих людей, освічених та артистичних. Не завжди професійні актори так гарно можуть відпрацювати».

Варто зазначити, що у фільмі використовується відеодокументи, отримані від військовослужбовців, які  були і є безпосередніми учасниками подій,  а також відео, яке знімали журналісти Держприкордонслужби у той період та творча команда продюсерського центру «Фор-пост».

Наразі спільно із керівництвом Державного агентства з питань кіно проводяться переговори щодо перспективи трансляції даного фільму як у кінотеатрах, так і на телеканалах України. «Я впевнений, що невдовзі в кінотеатрах України відбудеться прем'єра фільму «Війна на нульовому кілометрі», де усі бажаючі матимуть змогу його переглянути», - сказав  Олександр Дріз. Він додав: «…ми щиро вдячні керівництву та персоналу Держприкордонслужби за всебічну підтримку у підготовці фільму. Адже разом ми зможемо показати правдивий образ: хто такі захисники Батьківщини та хто такі Герої». 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси