«Гумконвой» - чергове прикриття Росією поставки терористам зброї та військової техніки

НАЗАД
21 квiтня 2016 15:49

У період з 6.35 до 8.17 через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну

Сьогодні російська сторона у черговий раз в односторонньому порядку здійснила оформлення (п’ятдесят першого) так званого «гуманітарного конвою».  

Оскільки переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства і погоджених з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста модальностей, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження без виконання контрольних функцій.

У період з 6.35 до 8.17 через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на в’їзд в Україну прослідувало дві колони «гумконвою» у складі 114 автомобілів.  Транспортні засоби офіційно перевозили продукти харчування, медикаменти та інше.

В той же час Російська Федерація (РФ) продовжує практику подвійних стандартів і активно використовує непідконтрольну територію Україні ділянку українсько-російського державного кордону для підтримки незаконних збройних формувань на території нашої держави та протиправного переміщення зброї, інших вантажів та осіб.

Зокрема встановлено, що одночасно з відправленням на територію окремих районів Донецької та Луганської областей чергового так званого «гуманітарного конвою» російською стороною 18.04.2016 через закритий  Україною пункт пропуску для автомобільного сполучення «Должанський» розпочато несанкціоноване постачання техніки нібито для потреб так званого Міністерства надзвичайних ситуацій цього сепаратиського квазідержавного утворення. У складі цієї партії передбачається доставити: близько 20 одиниць пожежних автомобільних драбин з висотою підйому до 30 та 50 м (АЛ-30 та АЛ-50), кількох пожежних автопідйомників (АКП-50), близько 40 автомобільних цистерн важкого класу, майже 30 легкових автомобілів підвищеної прохідності, кількох пожежних штабних автомобілів, аварійно-рятувальних машин важкого класу та іншої спеціальної пожежної техніки. З метою приховування масштабів такого процесу  переміщення зазначеної техніки здійснюється невеликими партіями приблизно по 10 автомобілів щоденно. Останню партію заплановано доставити на територію окремих районів Луганщини 28 квітня 2016 року.

Також через непідконтрольні Україні пункти пропуску для залізничного сполучення з тимчасово окупованих територій активно вивозиться вугілля, насіння соняшника, пшеничні висівки тощо, а ввозяться пально-мастильні матеріали. Зокрема, тільки у період з 17 по 19 квітня 2016 року через пункт пропуску «Червона Могила» на територію РФ було вивезено більше 145 вагонів вугілля, у той же час ввезено 19 вагонів пального (9 – дизельного, 10 – бензину А-92).

Водночас непідконтрольна Україні ділянка так званого «зеленого коридору» продовжує активно використовуватись російською стороною для прихованого постачання озброєння та військової техніки незаконним збройним формуванням. Цей процес налагоджено на високому організаційному рівні з суворим дотриманням заходів конспірації.

З достовірних джерел підтверджено існування одного із стійких маршрутів постачання військових вантажів на ТОТ в районі н.п. Куйбишеве Ростовської області РФ поблизу колишнього пункту пропуску «Маринівка» Донецького прикордонного загону. Відомо, що спеціально сформовані військові колони слідують із Росії невеликими групами по три автомобілі в кожній з інтервалом у 2 км. Перетин державного кордону здійснюють у темну пору доби  через понтонну переправу,  яка обладнується безпосередньо перед проходженням колони, а потім відразу ж демонтується і приховується у лісових насадженнях, розташованих поблизу. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси