Знайдуть зброю, винюхають вибухівку…

НАЗАД
06 листопада 2021 15:17

За дослідженнями фахівців, нюх у собак в 60 тисяч разів кращий за людський.

 Жодну конкуренцію не може скласти навіть найсучасніше обладнання. Саме тому прикордонникам ніяк не обійтися без таких помічників, які безпомилково виявляють зброю, вибухівку, наркотичні засоби та тютюнові вироби.

Навчають чотирилапих фахівців пошуковій справі у Кінологічному навчальному центрі Держприкордонслужби, що Великих Мостах на Львівщині.

Все починається з гри. Цуценят привчають до улюбленої іграшки, зазвичай, м’ячика, який собака має знайти. Згодом до іграшки підкладають запахові носії. Так собака шукає свою іграшку та звикає до спеціального запаху.

Пошук вибухівки для чотирилапих – складна та небезпечна робота. Тому важлива повна взаємодія між кінологом та собакою, який, відчувши небезпеку, попереджає свого напарника. Важливо навчити собаку позначати небезпечну знахідку. Чотирилапі не повинні обгавкувати та жодним чином не брати в зуби або рухати знахідку лапою, адже вона може вибухнути.

Шукати зброю та вибухівку вчить свою підопічну і прикордонник Максим Шевченко. Його напарниця – службова собака Лейла, породи німецька вівчарка. На навчання вони приїхали з Мукачівського прикордонного загону.

«З Лейлою я ще зі строкової служби. У 2019 році познайомився з нею у Кінологічному центрі і з того часу не розлучаюся. Згодом підписав контракт, аби завжди бути поруч. Зараз ми опановуємо нові знання. Моя чотирилапа напарниця старанно навчається та показує хороші результати», - поділився кінолог.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси