Зміни у законодавстві щодо адмінправопорушень у прикордонній сфері збільшили суму накладених штрафів на 4,2 млн гривень

НАЗАД
31 травня 2018 13:23

Варто зазначити, що в результаті внесення змін до законодавства та надання прикордонникам повноважень розгляду справ за ст. 204-2, припинено практику уникнення відповідальності за порушення порядку в'їзду/виїзду на/з ТОТ АР Крим.

Зміни до законодавства України щодо протидії адміністративним правопорушенням у прикордонній сфері, запроваджені Законом України № 2293-VIII від 27 лютого 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави» (набрали чинності з 29 квітня 2018 року), вже демонструють свої перші результати.

Тільки за перший місяць вступу в дію змін за вчинені порушення у прикордонній сфері на 4,2 млн гривень збільшено суми надходжень коштів до державного бюджету.

Зокрема за порушення правил перебування іноземців в Україні (ч. 2 ст. 203) у три рази зросла сума накладених прикордонниками штрафів, що становить 5,5 млн грн (за старими санкціями могло бути не більше 1,9 млн. грн). За незаконне перетинання державного кордону (ст. 204-1) відбулося зростання штрафів в 1,6 рази та становить 672 тис. грн, що накладені судами (за старими санкціями – 422 тис грн). За умисне невиконання рішення про заборону в’їзду в Україну (ст. 203-1) розмір штрафів, накладених прикордонниками – 6,8 тис. грн (раніше такого покарання взагалі не передбачалося).

Варто зазначити, що в результаті внесення змін до законодавства та надання прикордонникам повноважень розгляду справ за ст. 204-2, припинено практику уникнення відповідальності за порушення порядку в'їзду/виїзду на/з ТОТ АР Крим. Протягом місяця покарано понад 40 осіб та накладено штрафів на суму, що склала майже 75 тис. грн. Крім того, за рахунок самостійного розгляду цієї категорії справ відбувається суттєва економія паливно-мастильних матеріалів, адже раніше здійснювалось доставлення справ для розгляду в суди.

Важливу превентивну роль відіграє також позбавлення порушників можливості здійснювати подальшу протиправну діяльність через конфіскацію знарядь і засобів вчинення правопорушення (раніше таких повноважень не було). Зокрема, судом конфісковано 4 знаряддя порушення кордону – гідрокостюми, які використовувалися при незаконному переміщенні сигарет через прикордонну річку.

Також реалізовано повноваження щодо збільшення строку обмеження  в'їзду в Україну іноземцям-правопорушникам. Так, 4 іноземцям заборонено в’їзд в Україну на 10 років (раніше такого строку заборони не було), а також заборонено в’їзд 38 особам в Україну на 5 років (раніше строк заборони складав 3 роки).

Забезпечено раціональне використання людських і матеріальних ресурсів Держприкордонслужби під час здійснення адмінпровадження. Так, за цей період заощаджено понад 700 годин службового часу персоналу за рахунок винесення лише постанов без складання протоколів про адмінправопорушення. Кількість складених протоколів зменшено на 56 % (із 2516 справ 1422 оформлено без складання протоколу).

У результаті внесених законодавчих новацій прикордонним відомством також створюються належні умови щодо процедури сплати штрафів на місці виявлення порушення або через Інтернет, у т.ч. із закордону. Зокрема, в цьому напрямку досягнуто домовленостей з окремими банківськими установами  щодо встановлення в пунктах пропуску та КПВВ 180 платіжних терміналів.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси