За 12 місяців прикордонники припинили переміщення понад 4,2 млн пачок контрабандних сигарет

НАЗАД
28 квiтня 2020 16:50

Невдовзі відзначатимемо День прикордонника України, а найчастіше, мабуть, охоронців рубежу на пильність перевіряють тютюнові контрабандисти. Останні несуть мільйонні втрати в пачках та гривнях, але не здаються.

За минулі 12 місяців прикордонники припинили переміщення контрабандистами понад 4,2 млн пачок тютюнових виробів.

За статистикою, найбільше тютюнових виробів з початку травня минулого року затримано на кордоні з  Румунією –  понад 1,5 млн пачок. Більше 670 тисяч пачок вилучено на кордоні з Молдовою. До Польщі намагалися доправити 570 тисяч пачок, а із  Білорусі – 500 тисяч пачок.  Чималу кількість - 315 тисяч пачок - прикордонники вилучили  на кордоні з  Угорщиною. Понад 200 тисяч пачок сигарет контрабандисти намагалися незаконно переправити морським шляхом.

Держприкордонслужба України веде боротьбу з нелегальними тютюновими махінаціями не лише на кордоні, а й в глибині країни та за її межами. Оперативні співробітники, або спецпідрозділи відомства допомагають викривати місця нелегального виробництва сигарет, викривають та ламають схеми перевезення, зберігання та реалізації контрабандного та контрафактного тютюну.

Торік під час міжнародної операції, в якій взяли участь співробітники Держприкордонслужби України, на території Польщі ліквідовано підпільний цех із пакування сигарет.  На виробництві затримали 26 працівників з України.

Наприкінці цьогорічної зими проведено масштабну операцію проти реалізаторів контрафактного тютюну, в тому числі із тимчасово окупованої території. У рамках кримінального провадження на території Донецької, Дніпропетровської, Одеської та Волинської областей одночасно здійснили більше ніж 90 обшуків. У місцях зберігання та збуту виявили понад 750 тис. пачок сигарет на загальну суму понад 20 млн грн. А наприкінці минулого року в зоні ООС виявили 270 тисяч пачок сигарет, вартістю 14,5 мільйонів гривень. За оперативними даними, товар виробляли в окупованому Донецьку.

У пунктах пропуску та на «зеленому кордоні» теж неодноразово викривали масштабні оборудки пачкарів. Нагадаємо про найгучніші.

Лише цього року тричі - у січні, лютому та березні – з тютюновим вантажем попадалися «контрабандисти-дипломати». На кордоні з Угорщиною співробітники Держприкоррдонслужби викрили почесного консула балтійської країни та пачкаря з дипломатичним паспортом Республіки Гвінея-Бісау, а на кордоні з Польщею – фальшивого представника місії ООН.

Сховки з 200 тисячами пачок сигарет,  закатані у  рулони технічного паперу,  знайшли  прикордонники Чернівецького загону у  пункті пропуску «Порубне». Тютюнова «начинку», оцінену в 6 мільйонів гривень, везли вантажікою в Румунію. За інформацією українських колег румунські прикордонники виявили на своїй території склад з такими ж рулонами, через що втрати контрабандистів зросли в рази.

Наприкінці лютого цього року в буковинських горах прикордонники Чернівецького загону затримали партію – 146 ящиків контрабандних сигарет. Тютюнові вироби вартістю близько 2,5 млн грн намагалися переправити в Румунію жителі прикордонного села Красноїльськ.

У пункті пропуску «Дякове» прикордонники Мукачівського загону викрили задум громадянина Словаччини, який теж їхав у Румунію. Іноземець приховав 125 тисяч пачок сигарет у коробках з-під вафель та у тайниках рефрижератора.

Білоруська вантажівка з 130 тисячами пачок курива за документами везла листи ДСП у Київ. На Волині фура повернула до кордону з Польщею. Доїхати в ЄС їй не дозволили прикордонники. Поглиблена перевірка і результат – 260 ящиків сигарет на понад 5 млн гривень.

Інша затримана на Волині вантажівка теж везла будматеріали – піноблоки. Але під час перевірки у пункті пропуску «Доманове» в кузові знайшли ще й понад 65 тис. пасок сигарет, які оцінили у майже 2 млн гривень.

Варто зазначити, що збитки контрабандистів, зазвичай, значно вищі, ніж вищевказані суми оцінки. Переважно пачкарі планують прибуток в євро, адже намагаються реалізувати свій товар в країнах, де він дорожчий у рази.

Відтак, прикордонники VS пачкарі – боротьба продовжується (VS - від латинского слова Versus - проти).

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси