З початку року відмічається певна активізація громадян Сирії, які намагаються незаконно перетнути державний кордон України

НАЗАД
11 лютого 2014 11:13

Останнім часом Держприкордонслужба відмічає певне збільшення спроб незаконного перетину кордону України громадянами Сирії. При цьому використовуються як легальні канали в’їзду, так і перетин корд

Останнім часом Державна прикордонна служба України відмічає певне збільшення спроб незаконного перетину кордону України громадянами Сирії. Це, в першу чергу, пов’язане із загостренням соціально-політичної ситуації на Близькому Сході та активізацією міграційних процесів. Більшість з мігрантів використовують Україну, як транзитну територію та в подальшому намагаються потрапити до країн ЄС. При цьому використовуються як легальні канали в’їзду, так і намагаються перетнути кордон поза пунктами пропуску.

Обираючи легальні канали в’їзду в Україну, сирійці прямують через пункти пропуску на підставі приватних запрошень, запрошень на навчання у вищих навчальних закладах України, дозволів на працевлаштування чи з метою туризму. Проте, як правило, під час бесіди не можуть підтвердити мети поїздки. Також вони використовують дійсні паспортні документи видані на чужі установчі дані та підроблені документи громадян інших країн тощо. Використовуючи нелегальні канали, вони прямують через «зелену» ділянку державного кордону, чи ховаються в транспортних засобах.

Для прикладу, двох незаконних мігрантів із Сирії затримали на Буковині у пункті пропуску «Порубне». Вони переховувалися в вантажівці «Рено» серед  вантажу. Чоловік та жінка віком до 30 років виявилися подружжям. Вони повідомили, що мали намір потрапити до однієї з країн Євросоюзу з метою покращення життя.

Цікавий випадок трапився і в аеропорту «Бориспіль». Під час перевірки документів у пасажирів, які прямували до Франкфурта, вартові кордону виявили псевдонімця. З'ясувалося, що документ громадянина Німеччини не дійсний, так як його бланки були викрадені і видані на інші установчі дані. Чоловік, який надав підробку, пояснив, що є громадянином Сирії. За недійсним документом він намагався незаконно потрапити до Німеччини для подальшого працевлаштування. «Мандрівника» повернуто зворотнім рейсом до Стамбула, а підроблений документ вилучено. Ще одного сирійця з підробкою виявили в аеропорту Харкова. Він відлітав до Відня та надав для перевірки паспорт громадянина Швейцарії. Підробку вартові кордону виявили відразу, так як в документі були відсутні елементи захисту. Чоловік повідомив, що прямував до країн Євросоюзу для отримання там статусу біженця. Також він розповів, що фальшивий документ йому виготовив у Греції невідомий за грошову винагороду.

Всього в січні цього року за незаконний перетин державного кордону було затримано 17 сирійців, а 8 – не пропущено в пунктах пропуску (у 2013 році 43 громадянина Сирії затримано за незаконний перетин кордону та 34 – не пропущено в пунктах пропуску). 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси