З початку дії воєнного стану прикордонники виявили на кордонах з ЄС 2200 підроблених документів

НАЗАД
30 липня 2022 09:45

У зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану в країні, під час якого дещо змінено умови перетину кордону особами призовного віку, почастішали випадки використання чоловіками підроблених документів.

Загалом з початку дії воєнного стану співробітники Державної прикордонної служби України на кордонах з ЄС виявили понад 2200 фактів використання підроблених документів, за якими особи намагалися незаконно виїхати за межі країни,

Все частіше у соціальних мережах, а також в групах загальновідомих месенджерів з’являються повідомлення про продаж нібито дійсних документів. Ділки за грошову винагороду пропонують «довідки» про влаштування до закордонних навчальних закладів, «підтвердження» про зняття з військового обліку, «посвідчення» та «довідки» про наявність певної групи інвалідності тощо.  

Однак охочим віднайти легкий шлях незаконного перетинання державного кордону необхідно пам’ятати, що підробка документів є злочином та карається законом.

Зазначимо, що за повідомленнями прикордонників Західного регіонального управління, правоохоронними органами розпочато понад 660 досудових розслідувань. 362 особи отримали повідомлення про підозру у вчиненні злочину, з яких 105 - організатори такої злочинної діяльності. На сьогодні судами притягнуто до кримінальної відповідальності 65 осіб, з них 9 – організатори злочинних схем.

Нагадаємо, що відповідно до статті 358 Кримінального кодексу України подібні діяння караються не тільки грошовим штрафом, але й обмеженням волі на строк до двох років. Те саме стосується осіб, які намагаються свідомо використати підроблений документ.

Наразі Державна прикордонна служба України спільно з Національною поліцією України, Службою безпеки України працюють над виявленням нелегальних схем перетинання кордону. 

Звертаємося до всіх громадян не використовувати підроблені документи, адже ви автоматично стаєте співучасником злочину!

Пам’ятайте, що нині безпека держави – це відповідальність кожного з вас!

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси