Йшов за покликом… аби захистити Україну

НАЗАД
09 лютого 2023 10:47

Сергій Коваленко з позивним Кабан після строкової служби та навчання у Національній юридичній академії ім.Ярослава Мудрого певний час працював в органах МВС.

А згодом – в приватних організаціях. У 2014 році, не чекаючи повістки про мобілізацію, Сергій довго не роздумував та сам прийшов на службу до прикордонників Сумського загону. Майже одразу, після проходження підготовки кулеметника, боєць у складі зведеного прикордонного підрозділу відправився на Донеччину, де на той час вже велися активні бойові дії з російськими загарбниками. Прикордонник був досить потужним і настирливим у своїй справі, а ще недрібненької статури, за що й отримав позивний Кабан.  

Спочатку підрозділ Сергія виконував бойові завдання біля пункту пропуску «Успенка», що на кордоні з рф. Згодом під тиском ворожих атак прикордонникам довелося відійти до Амвросіївки.  

У серпні 2014 року в Амвросіївському районі колона російських військ, використовуючи українські прапори, незаконно перетнула кордон та почала рух вглиб української території. Прикордонники та нацгвардійці вступили в бій, в результаті якого російська техніка та половина особового складу були знищені, решта втекли. Під час бою в бронежилет Сергія влучило більше десятка ворожих куль, та він продовжував косити ворога зі свого кулемета. Зрештою одна куля таки дістала Кабана, і він опинився в Амвросіївській лікарні.

Через деякий час українські війська змушені були відступити з Амвросіївки. Поранений Сергій залишився в лікарні на окупованій території. Коли вже думав, що неминуче потрапить в полон, на допомогу прикордоннику прийшли місцеві небайдужі медпрацівники. Три тижні вони ховали пораненого Сергія у лікарняному морзі, серед вбитих російських солдатів. Після цього місцевий мешканець допоміг йому виїхати в росію, а звідти знайомий відвіз прикордонника в Крим, а згодом - через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Чонгар»  прикордонник повернувся до рідних.

Тоді Указом Президента України Сергія Коваленка було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Ця історія, зі слів самого Сергія, детально описана сучасним українським письменником Євгеном Положієм у книзі «Іловайськ. Розповіді про справжніх людей», яку він презентував у 2015 році.

Після цього Сергій продовжив контракт з прикордонним відомством та ніс службу на кордоні з рф на Харківщині. В середині 2021 року прикордонник  знову вирушив на Донеччину, де і зустрів повномасштабне російське вторгнення в лютому 2022-го. На початку 2023 року ворог значно посилив наступ на Соледарському та Бахмутському напрямках, де Сергій зі своїм підрозділом самовіддано тримав визначені позиції. Наприкінці січня під час масованого ворожого штурму на околицях Бахмута прикордонники мужньо відбивали атаки одну за одною. На жаль, в ході чергової спроби загарбників просунутись вперед штаб-сержант Сергій Коваленко отримав поранення, несумісні з життям.

Вічна слава і шана Герою

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси