Як це було… Або 26 років розвитку та становлення Державної прикордонної служби України

НАЗАД
16 серпня 2017 10:26

Майже 26 років минає з дня проголошення Незалежності України. Це довгий та тернистий шлях становлення нашої держави. Не одне покоління українців свято берегло свободу, незалежність і територіальну цілісність Батьківщини.

Майже 26 років минає з дня проголошення Незалежності України. Це довгий та тернистий шлях становлення нашої держави. Не одне покоління українців свято берегло свободу, незалежність і територіальну цілісність Батьківщини. От і сьогодні вірність цьому обов’язку є головним сенсом життя і служби для кожного прикордонника української землі.

Протягом цього часу Держприкордонслужба системно реформувалася задля створення сучасної, модернізованої та потужної системи охорони державного кордону. 

Варто пригадати, що завдяки сміливості та патріотизму начальника прикордонної застави «Шегині» у 1991 році на українському кордоні вперше замайорів жовто-блакитний стяг.

Далі розпочалося утвердження української державності одночасно із утворенням та становленням національного прикордонного відомства. А це визначення рубежів на міждержавному рівні, вирішення широкого кола питань із забезпечення охорони державного кордону, його договірно-правового оформлення, і звичайно облаштування тощо.

Вже на другому році існування українських Прикордонних військ було сформовано низку загонів прикордонного контролю та успішно функціонували 119 пунктів пропуску через державний кордон.

Після цього настав етап розбудови та час реформ. Зокрема, тривав розвиток мережі пунктів пропуску, удосконалення законодавства, систем управління та структури. Вже за 4 роки етапу розбудови на державному кордоні затримано майже 135 тисяч порушників кордону та контрабандних товарів вартістю більше 52 мільйонів гривень.

Прикордонні війська тривалий час залишались військовою структурою, що певною мірою обмежувало можливості широкого застосування сучасних форм та методів протидії протиправній діяльності на державному кордоні. Саме тому було прийнято рішення реформувати Прикордонні війська у правоохоронний орган спеціального призначення і результатом проведеної роботи стало створення в 2003 році Державної прикордонної служби України. З того часу розпочався повний перехід на кадрову професійну основу, глобальне технічне і технологічне оснащення, створення нової моделі Морської охорони та інше, що дало змогу прикордонному відомству крок за кроком наближатись до європейських стандартів.

Протягом останніх років, зважаючи на вимоги сьогодення і військово-політичну обстановку в регіонах, прикордонне відомство вибудовує таку систему, яка б дозволила зробити перетин кордону максимально комфортним для законослухняних громадян і водночас стала б нездоланною перешкодою для зловмисників. Звісно неоголошена війна внесла корективи у більшість сфер діяльності Держприкордонслужби, але при цьому відомство продовжує системний розвиток в рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони України, посилює заходи прикордонної безпеки, постійно впроваджує інноваційні технології, протидіє корупції та нелегальній міграції, вдосконалює і спрощує систему перетину державного кордону. При цьому головна мета до якої впевнено крок за кроком вже 26 років йдуть українські прикордонники – правоохоронне відомство європейського рівня, яке забезпечуватиме не лише контро­ль, але й у разі потреби оборону кордону. Це в свою чергу передбачає відповідне і технічне оснащення, і озброєння, і навченість особового складу, і соціальне забезпечення. Усі ці вектори розвитку знайшли своє відображення у таких розроблених документах, як Стратегія розвитку Державної прикордонної служби України, Концепція Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону» на період до 2020 року, Концепція інтегрованого управління кордонами та інших.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси