«Я вірив у те, що повернусь в Україну. Мені є для кого жити!»

НАЗАД
24 травня 2023 12:32

Про коридор смерті, харчування за одну хвилину та синьо-жовтий оберіг розповів звільнений з полону прикордонник Олександр.

У Державній прикордонній службі Олександр з 2018 року. Повномасштабне вторгнення зустрів у Маріуполі, який за 14 років проживання вже став бійцю рідним.

У квітні 2022 року прикордонник, обороняючи територію ПрАТ «Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча» був поранений: безліч уламків пробили ногу, руку, стегно та легені. Тоді разом з пораненими побратимами військовослужбовець потрапив до рашистського полону.

«Перший раз за два тижні я вдень вийшов на вулицю. Пам'ятаю, у той день було сонце і в думках промайнула надія, що ми повернемось додому».

Але попереду були тяжкі шість місяців полону. «Аушвіц», «Дахау» та «Маутхаузен» – рашистські умови утримання полонених створювались, певно, по тих самих методичках, що й ці табори. Приймання їжі за одну хвилину, коридори з вертухаїв, які знущались з бійців. Попри нестерпний біль через уламки у тілі, моральний тиск та фізичне насилля, Олександр вірив у те, що повернеться до своєї сім’ї.

 «Зв’язку з ними не було і лише після обміну я дізнався, що до серпня 2022 року моя сім’я була в окупації. Нам говорили, що жоден будинок не вцілів, тому я думав лише про одне – тільки б вони були живі. Лише наприкінці літа дружина змогла вивезти дітей з Маріуполя», – розповідає прикордонник.

Коли хлопця вели на обмін, він до останнього не знав, куди їде. Наглядачі дивувались, чому прикордонник щасливий, адже інформації про обмін у полонених не було. Але причина була інша.

«З полону я зміг винести шеврон – синьо-жовтий прапор. Він був зі мною там і зараз залишається моїм оберегом!» – розповідає з радістю воїн.

Зараз Сашко повернувся на службу та сподівається після Перемоги повернутись у Маріуполь.

«Я хочу жити та служити саме там. У Маріуполі народились мої діти, там – мій дім. Розумію, що місто повністю у руїнах, але нічого, відбудуємо!» – ділиться мріями прикордонник.

Бажаємо тобі наснаги, воїне! Наближаємо перемогу разом, щоб український прапор врешті замайорів над містом Марії!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси