У румунському місті Сучевіца відбулось 8-ме засідання Головних прикордонних уповноважених України та Румунії

НАЗАД
01 червня 2016 15:20

В румунському місті Сучевіца відбулось 8-ме засідання Головних прикордонних уповноважених України та Румунії – Віктора Назаренка і Лівіу Маріуса

В румунському місті Сучевіца відбулось 8-ме засідання Головних прикордонних уповноважених України та Румунії – Віктора Назаренка і Лівіу Маріуса Галоша.

Під час зустрічі Голова Державної прикордонної служби України  Віктор Назаренко щиро подякував європейській спільноті, яка допомагає та підтримує Україну. Він також наголосив, що «не зважаючи на те, що Україна змушена значні зусилля прикордонного відомства зосереджувати на Сході України, спільними зусиллями забезпечується високий рівень захищеності українсько-румунського кордону».

Віктор Назаренко і Лівіу Маріус Галоша проаналізували стан співробітництва та відмітили, що на спільному кордоні забезпечено безперебійний пропуск з обох боків пасажирів та транспорту. Було зауважено, що на спільній ділянці спостерігається стале зростання пасажиропотоку, торік – на 30%, а у поточному році – на 17%. Так, у минулому році пропущено – 3 млн. осіб та 1 млн. транспортних засобів, а  за чотири місяці 2016 року – 1,2 млн. осіб та 505 тис. транспортних засобів.

Головні прикордонні уповноважені констатували, що основними загрозами на українсько-румунському кордоні залишається нелегальна міграція, контрабанда підакцизних товарів, і особливо тютюнових виробів. Загалом у минулому році їх було вилучено 1,3 млн. пачок, що в 1, 6 рази більше ніж у 2014 року (840 тис. пачок). В цьому році активність також зберігається – вже затримано 517 тис. пачок. Понад дві третини затриманих тютюнових виробів припадає на «зелений кордон». У пунктах пропуску найчастіше сигарети виявляли серед пиломатеріалів та в конструктивних особливостях автомобілів. Крім того сторони відмітили нову тенденцію використання на прикордонних річках засобів для підводного плавання з метою переміщення сигарет. З початку року на кордоні з країнами ЄС вже затримано 33 порушники в гідрокостюмах.

Сторони привітали підписання Плану співробітництва між Центром морської підготовки персоналу Берегової охорони Прикордонної поліції Румунії та Ізмаїльським навчально-тренувальним загоном морської охорони Державної прикордонної служби України на період 2015 – 2016 рр. та підкреслили користь і потенціал розвитку співробітництва між прикордонними підрозділами обох країн.

Для продовження співпраці та боротьби з транскордонною злочинністю на українсько-румунському державному кордоні, зокрема нелегальною міграцією, контрабандою підакцизними товарами, трафіком зброї, наркотиків тощо Головні прикордонні уповноважені обговорили подальший План розвитку співробітництва між прикордонними відомствами двох країн на період 2016-2017 роки.

З метою розвитку двостороннього співробітництва та подальшого запровадження принципів інтегрованого управління кордонами, які поширені в країнах–членах ЄС, наприкінці зустрічі були підписані міжвідомчі протоколи про спільне патрулювання спільного кордону, а також про обмін статистичною та аналітичною інформацією.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси