У Державній прикордонній службі України підбили річні підсумки та визначили основні напрями діяльності у 2013 році

НАЗАД
14 грудня 2012 12:57

В Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання колегії, під час якого обговорили підсумки діяльності прикордонного відомства в цьому році та визначили завдання на 2013 рік.

В Адміністрації Державної прикордонної служби України відбулося засідання колегії, під час якого обговорили підсумки діяльності прикордонного відомства в цьому році та визначили завдання на 2013 рік. У засіданні взяли участь Голова Держприкордонслужби Микола Литвин,  начальники регіональних управлінь, прикордонних загонів, а також представники Адміністрації Президента України та  Генеральної прокуратури України.

Протягом року основні зусилля Держприкордонслужби спрямовувалися  на виконання завдань, визначених Президентом України, Верховною Радою та Урядом України, з питань забезпечення національної безпеки на державному кордоні та формування сучасного правоохоронного органу європейського зразка. Крім того, виконувалися завдання під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а також реалізації Концепції та Програми розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року й Концепції інтегрованого управління кордонами.

У 2012 році було удосконалено систему правового регулювання у сфері інтегрованого управління кордонами,  охорони державного кордону та механізму забезпечення співпраці у протидії транскордонній і транснаціональній організованій злочинності. Досягнуто підвищення ефективності системи контролю за в'їздом та перебуванням  в Україні  іноземців та осіб без громадянства.

У ході проведення в Україні фінальної частини футбольного чемпіонату Європи прикордонне відомство в повному обсязі виконало завдання з охорони державного кордону та здійснення пропускних операцій. У 32 основних та 20 додаткових пунктах пропуску, визначених пріоритетними під час Євро 2012, було задіяно майже 9 тисяч співробітників. Для скорочення часу прикордонного оформлення осіб ефективно діяла нова інноваційна модель охорони кордону: спільний контроль на українсько-польському кордоні, попереднє інформування про пасажирів, відміна імміграційних карток, запровадження електронних карток для паспортного контролю. Всі запроваджені інновації у комплексному поєднанні дозволили в 2,5 рази зменшити час перевірки в пунктах пропуску та відповідно значно прискорити перетин кордону. Загалом було оформлено 1500 літаків, близько 650 автобусів та 22,5 тисячі транспортних засобів, якими організовано слідували вболівальники футбольного чемпіонату Європи.

У рамках впровадження в дію нового Кримінального процесуального кодексу було забезпечено дотримання прав і свобод затриманих та законність у діях персоналу прикордонного відомства під час виконання їх правозастосовних функцій. На колегії зазначалося, що на виконання урядового плану з підготовки до забезпечення реалізації нового кодексу було приведено у відповідність 15 нормативних актів Адміністрації Державної прикордонної служби України та за їх результатами відпрацьована уся необхідна нормативно-правова база. Також за участі Адміністрації Держприкордонслужби було внесено зміни до 8 Законів України щодо вдосконалення службової діяльності в умовах реформування системи кримінальної юстиції та посилення загальнодержавних заходів із запобігання корупції.   

Цього року на виконання доручення Президента України щодо спрощення прикордонних процедур на українсько-російському державному кордоні був розпочатий процес демаркації найдовшої ділянки міждержавного рубежу України з Російською Федерацією – винос лінії державного кордону на місцевість і встановлення першого прикордонного знаку.

Обговорили під час засідання і питання міжнародного співробітництва. Так протягом року Держприкордонслужба України активно співпрацювала з Європейською агенцію FRONTEX та Місією ЄК. У результаті реалізації міжнародних проектів було отримано технічної допомоги на загальну суму 262 мільйонів  гривень. Для охорони державного кордону прикордонне відомство отримало 164 автомобілі, 100 квадроциклів, 183 мотоциклів, 50 снігоходів, 11 човнів та 249 пристроїв нічного бачення. Також було розпочато реалізацію проекту транскордонного співробітництва з реконструкції  дев’яти  відділів прикордонної служби та підписано Угоду з Європейською Комісією на суму майже 9 мільйонів гривень.

Значних здобутків було досягнуто і в розвитку підрозділів Морської охорони. Так, в цьому році  в службі було запроваджено нову модель охорони річкової ділянки державного кордону із застосуванням малих катерів Морської охорони у взаємодії з розгорнутими мобільними прикордонними постами на плавучій основі на річці Дунай. Крім того, для охорони морських рубежів було спущено на воду та введено до складу Севастопольського загону морської охорони головний катер типу «Орлан» та чотири малих катери типу «УМС-1000».

Загалом за 11 місяців 2012 року у встановленому порядку через кордон пропущено 86,7 мільйонів осіб та 19,5 мільйонів транспортних засобів. Також за цей час на кордоні виявлено 6,4 тисячі незаконних мігрантів, з яких 1041 затримали під час спроби перетнути кордон, виявлено 15,7 тисяч паспортів, з яких 350 були підроблені, а решта чужі, недійсні чи технічно несправні. Крім того, вилучено 767 одиниць зброї, 12 тисяч боєприпасів, понад 192 кілограмів наркотичних речовин та  контрабандних товарів на суму близько 197 мільйонів гривень. Найбільше товарів було затримано на кордоні з Польщею та Росією, а також на морській ділянці.

Наприкінці засідання були визначені кращі прикордонні підрозділи та окреслені основні напрямки діяльності Державної прикордонної служби України у наступному році, серед яких удосконалення інтегрованої системи охорони державного кордону, впровадження сучасних прикордонних технологій та інноваційних підходів управління службою, подальше спрощення прикордонних формальностей, поглиблення взаємодії з громадськістю на засадах прозорості та відкритості.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси