У Державній прикордонній службі України на виїзному засіданні колегії підбили підсумки діяльності

НАЗАД
20 червня 2013 11:14

Протягом 5 місяців цього року через державний кордон в установленому порядку пропущено 33,29 мільйонів осіб, що на 2 мільйона осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року та 7,85 мільйонів одиниць

Сьогодні в Одесі, на базі Південного регіонального управління, відбулося виїзне засідання колегії Державної прикордонної служби України. У заході, за участі керівника прикордонного відомства Миколи Литвина, взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ України, регіональних управлінь, органів охорони державного кордону. Крім того, в режимі відео селектору були залучені інші керівники структурних підрозділів та члени консультативної ради. На колегії розглядалося питання підсумків оперативно-службової діяльності в першому півріччі 2013 року та основні завдання на друге півріччя відповідно до вимог Президента та Уряду України.

Зазначимо, що основні зусилля відомства спрямовувалися на реалізацію основних напрямів діяльності, серед яких удосконалення інтегрованої системи охорони держкордону, впровадження сучасних прикордонних технологій та інноваційних підходів, подальше спрощення прикордонних формальностей для учасників міжнародного руху, реалізація завдань, визначених Президентом України щодо ефективної протидії корупційним проявам, якісне впровадження норм Кримінального процесуального кодексу України, оновлення прикордонної авіації та корабельно-катерного складу Морської охорони тощо. Також розпочато третій етап реалізації Концепції розвитку Державної прикордонної служби України.

Загалом за результатами оперативно-службової діяльності органами та підрозділами Державної прикордонної служби протягом 5 місяців цього року через державний кордон в установленому порядку пропущено 33,29 мільйонів осіб, що на 2 мільйона осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року та 7,85 мільйонів одиниць транспортних засобів. Накладено штрафів за адміністративні правопорушення на суму 8,27 мільйона гривень, у тому числі у 146 випадках притягнуто до відповідальності міжнародних перевізників на суму 1,75 мільйона гривень. За цей час затримано майже 600 незаконних мігрантів (2012 року – 863), з яких 253 – за незаконне перетинання державного кордону, а 328 – за порушення правил перебування в Україні тощо. Крім того, не пропущено в Україну 1,5 тисячі потенційних нелегальних мігрантів.

Загалом за  звітний період прикордонниками виявлено й вилучено 439 одиниць зброї, 6,3 тисячі боєприпасів, 34,6 кілограмів наркотичних речовин, 3,8 кілограмів вибухових речовин та більше 10 кілограмів психотропних речовин, а також товарів та вантажів, які незаконно переміщувались через державний кордон на суму 74,31 мільйони гривень. Всього у першому півріччі до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 720 повідомлень.

Активно в Державній прикордонній службі України розвивалося міжнародне співробітництво та реалізовувалися проекти міжнародної допомоги. Так, у цьому році на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України Головою Державної прикордонної служби України було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України, Урядом Республіки Білорусь і Урядом Республіки Польща про точку стику державних кордонів України, Республіки Білорусь і Республіки Польща. Для прикладу, з підписанням даної Угоди договірне оформлення українсько-польського кордону буде завершено в повному обсязі. Також в рамках 18 проектів було отримано технічної допомоги на суму 45 мільйонів гривень. У тому числі 16 мобільних майстерень на базі мікроавтобусів, 7 позашляховиків «Фольксваген», мобільна радіаційна лабораторія, встановлено стаціонарні системи радіаційного контролю у 3 пунктах пропуску (наразі їх загальна чисельність становить 44), збудовано 7 пунктів тимчасового тримання.

Протягом півріччя Морська охорона активно відстежувала обстановку у виключній (морській) економічній зоні та територіальному морі України, своєчасно реагувала на її зміни черговими кораблями та катерами у взаємодії з авіацією Держприкордонслужби України. Завдяки отриманню своєчасної інформації було затримано турецьку рибопромислову шхуну та відшкодовано збитків на суму майже 140 тисяч гривень. Для посилення корабельно-катерного складу розпочато будівництво другого катера Морської охорони «Орлан» та 4 малих катерів «УМС-1000».

З 1 травня цього року прикордонному відомству вдалося підвищити рівень грошового забезпечення персоналу, що проходить службу в 12 підрозділах органів охорони державного кордону, розташованих у зоні радіоактивного забруднення, а також військовослужбовцям мобільного прикордонного загону, які безпосередньо забезпечують охорону ділянок кордону. Загалом підвищене грошове забезпечення отримали майже 1300 військовослужбовців.

У рамках програми із забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житлом, були вдало реконструйовані колишні приміщення казарм прикордонних загонів під житло. Напередодні Дня Прикордонника Прем'єр-міністр України Микола Азаров особисто вручено ключі від 56 квартир у новозбудованому житловому будинку у Бортничах. Продовжується комплексне облаштування містечка Ізмаїльського прикордонного загону. Проведено роботу щодо покращення інфраструктури відомчого санаторію «Аркадія». Крім того, реалізується проект міжнародно-технічної допомоги, в рамках якої здійснюється облаштування 9 підрозділів.

За підсумками діяльності Державної прикордонної служби України за півріччя кращими визнано Південне регіональне управління, Львівський та Одеський прикордонні загони, ОКПП «Київ», а також Одеський загін морської охорони.

Нагадаємо, що вчора в Одесі за участі керівного складу Держприкордонслужби також відбувся спеціальний тренінг зі стабілізації обстановки на державному кордоні, в якому були задіяні мобільні (спеціальні) підрозділи. Основна мета заходу – перевірка ефективного управління підпорядкованими підрозділами у разі реагування на нестандартні ситуації, що можуть виникнути на кордоні та оцінка реальних можливостей прикордонного відомства щодо посилення за рахунок застосування мобільних сил та резервів. Загалом в районі навчань було зосереджено майже 300 чоловік, 70 одиниць транспортних засобів та 13 одиниць спеціальної техніки. Учасникам заходу була представлена екіпіровка, озброєння та технічні засоби мобільних сил, а також продемонстровано дії підрозділів з затримання транспортного засобу з товаром, що незаконно перетнув державний кордон, локалізації нестандартної ситуації в пункті пропуску у разі спроби прориву автомобільного транспортного засобу, роботи оглядових груп під час огляду морських суден тощо. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси