Вже 9 років Головний центр управління службою Держприкордонслужби забезпечує цілодобовий моніторинг ситуації на кордоні

НАЗАД
07 лютого 2018 16:21

Головним центром управління службою створено ефективну систему кризового реагування (мережі ситуаційних центрів) та налагоджено взаємодію з Головним ситуаційним центром України при РНБО.

Системний контроль за обстановкою на державному кордоні, по лінії зіткнення та адмінмежі з Кримом, повітряним простором та територіальним морем, реагування на пошукові ситуації, роботою на кордоні оперативних груп, дистанційний моніторинг окремих елементів службово-бойової діяльності за допомогою систем відеоспостереження – ось не повний перелік усього того, що здійснює Головний центр управління службою Державної прикордонної служби України.

Крім того, Головним центром управління службою створено ефективну систему кризового реагування (мережі ситуаційних центрів) та налагоджено взаємодію з Головним ситуаційним центром України при РНБО.

Щоденно співробітниками центру управління службою, який існує вже 9 років, проводиться робота з його удосконалення – постійно навчається персонал, оновлюються робочі місця найсучаснішим обладнанням, в тому числі з відстеження обстановки по всьому державному кордоні в режимі онлайн. При цьому використовуються інноваційні системи спостереження як на суші, морі, так і в повітряному просторі.

Варто зазначити, що з метою удосконалення моніторингу повітряного простору підрозділ також забезпечує польоти прикордонної авіації. Зокрема розгорнуто автоматизовану систему менеджменту повітряного простору «Центр». Система працює на основі ресурсу Українського центру планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху. Зазначимо, що повітряне патрулювання кордону здійснюється сучасними легкими літаками «Даймонд», які оснащені засобами комплексного спостереження, в тому числі і тепловізорами. Загалом протягом року було виконано 164 польотних завдання на охорону державного кордону із загальним нальотом понад 500 годин. Крім того, відслідковувалося використання БПЛА, загальний наліт яких склав майже 830 годин.

Крім того, Центром організовано взаємодію з Національним центром управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України. Розпочато отримання та використання в інтересах висвітлення надводної морської обстановки супутникових даних дистанційного зондування землі.

Наразі Головний центр управління службою Державної прикордонної служби України продовжує удосконалюватися. У зв’язку зі збільшенням обсягів обробки інформаційних ресурсів, на робочих місцях оперативних чергових встановлюється сучасне обладнання, що дозволяє обробляти інформаційні ресурси за допомогою спеціального програмного забезпечення. Персонал Центру кожної доби залишається на варті безпеки державного кордону.

Про основні здобутки Центру розповів ветеранам служби, які завітали в гості у день створення цього підрозділу,  керівник Головного центру управління службою Олександр Рибак. Олександр Григорович розповів гостям про будні колективу, про завдання, які виконуються  підрозділом, а також новаційні підходи, які застосовуються в охороні державного кордону нині.

Ветерани подякували за можливість ознайомитись з сучасною системою охорони держуребежів і розповіли найцікавіші історії та спогади своєї служби.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси