В'язали морські вузли, керували малим прикордонним катером, боролися за його живучість

НАЗАД
11 травня 2023 10:54

Упродовж трьох тижнів прикордонники кількох загонів опановували самостійне управління малим катером, призначення, устрій і правила використання аварійно-рятувального майна, способи та можливості боротьби за живучість катера.

Одним з розділів курсу, який допомагає прикордонникам визначати координати і виміряти параметри руху надводних морських цілей, є основи радіолокації. Основні тактико-технічні дані різних радіолокаційних станцій, їх призначення і характеристика стануть у пригоді мотористам-рульовим в службовій діяльності.

Інструктор тренінгу Юрій Жилевський навчив учасників заняття в'язанню основних морських вузлів та ознайомив з технікою безпеки під час виконання такелажних робіт – ці навички потрібні, зокрема, в процесі рятувальних і швартових операцій.

За керівництва командира малого катера Романа Брусановського, прикордонники опановували управління малими катерами прикордонної служби.

«Під час плавання на безпалубному маломірному прикордонному катері, всі члени екіпажу обов’язково повинні бути одягнені в рятувальні жилети. Прикордонники зобов’язані володіти технікою управління катером у будь-яких погодних умовах, і за потреби, негайно реагувати на зміни в обстановці та виконувати отримані ввідні. Дуже важливо орудувати просторовим мисленням, яке необхідно для орієнтування на воді. Вартові кордону мають вміти «читати» надводну обстановку, вести спостереження за навколишньою місцевістю для того, щоб вчасно виявити загрози, що перешкоджають вільному проходженню катера. Маючи відмінний натренований окомір, рульовий миттєво визначить точну відстань від човна до обрисів місцевості», - зазначає Роман.

На заняттях чималу увагу було приділено будові механічної частини двигуна. Мотор будь-якого механізму є досить складним агрегатом, вимагає до себе особливого підходу. Найчастіше він являє собою поєднання механіки та електроніки. Саме тому ці напрями особливо скрупульозно вивчають прикордонники на курсах підвищення кваліфікації «Моторист-рульовий малого прикордонного катера».

Із закінченням програми підготовки стражі кордону спритно та впевнено застосовують на практиці отримані навички з керування малим прикордонним катером в різний час доби, у будь-яких погодних умовах та районах плавання, включаючи відпрацювання пошукових та рятувальних операцій.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси