Впроваджена в «Борисполі» спрощена процедура прикордонного контролю для українців апробовуватиметься в інших аеропортах України

НАЗАД
04 лютого 2016 17:29

В найбільших повітряних воротах країни завершився експеримент, який проводила Держприкордонслужба аби забезпечити спрощену та комфортну процедуру контролю

В найбільших повітряних воротах країни завершився експеримент, який проводила Держприкордонслужба аби забезпечити спрощену та комфортну процедуру контролю для подорожуючих. Його прикордонники впроваджували та апробовували протягом останніх двох місяців в аеропорту «Бориспіль». Ця технологія знайшла схвальні відгуки не тільки громадян, а й керівництва аеропорту та взаємодіючих з прикордонним відомством структур, які також відповідають за безпекову складову.

У ході експерименту для громадян України було суттєво спрощено процедуру проходження прикордонного контролю, які по прибуттю на Батьківщину могли за 3-5 секунд пройти оформлення. Під час апробації співробітники Державної прикордонної служби в «Борисполі» завчасно отримували та обробляли інформацію про українців, які поверталися в Україну, адже після завершення реєстрації в аеропорту відправлення усі авіаперевізники передавали дані про пасажирів. За час польоту інформація проходила обробку, тому вже під час перевірки документів прикордонникам залишалося лише звірити фото у паспорті із особою пред'явника. Попередня обробка даних про громадян також давала змогу завчасно виявляти осіб, стосовно яких виконуються доручення уповноважених державних органів.

Загалом спрощеною процедурою проходження прикордонного контролю в аеропорту «Бориспіль», яка тестувалася окремо по чартерним рейсам та згідно з планом загальних польотів, а також рейсам в пікові ранкові та вечірні часи, скористалося майже 125 тисяч громадян. Всього у такий спосіб реалізовано більше 1500 рейсів.

«Ми й надалі спільно з аеропортом та взаємодіючими структурами продовжуватимемо здійснювати впроваджені новації та не припинили спрощений пропуск громадян України», - зазначив під час наради, на якій обговорювали результати експерименту, перший заступник Голови Держприкордонслужби Василь Серватюк.

На ній також були присутні представники аеропорту «Бориспіль», зокрема заступник генерального директора ДП МА «Бориспіль» Антон Борисюк, та взаємодіючих структур, які спільно з прикордонниками несуть службу в аеропорту та відповідають за безпекову складову.

Антон Борисюк наголосив, що аеропорт намагається йти в ногу з часом і в цьому напрямку знаходить суттєву підтримку від Держприкордонслужби. «Подібні експерименти допомагають зменшити загрузку на персонал та мінімізувати людський ресурс, при цьому за цей час вдалося суттєво зменшити черги при збільшенні пасажиропотоку. Ми позитивно оцінюємо його проведення», - сказав заступник генерального директора ДП МА «Бориспіль». Він також додав, що відсутність чи мінімальні черги сприяють вибору людьми подальших маршрутів слідування, а це в свою чергу сприяє розвитку аеропорту.

Схвальні відгуки пролунали й від взаємодіючих структур, представники яких зазначили, що ризиків під час спрощеної процедури пропуску не має, а безпекова складова не зменшується оскільки профілі продовжують працювати.

У ході обговорення учасники заходу також підтримали запровадження й інших новацій в аеропорту «Бориспіль» пов’язані зі спрощеним пропуском.

Відмітимо, що після ретельного вивчення всіх деталей експерименту та його вдосконалення він буде апробований Держприкордонслужбою в інших аеропортах України. Для цього досвід його проведення на базі ОКПП «Київ» буде переданий прикордонникам, які несуть службу в повітряних пунктах пропуску. Подібні нововведення дозволять не лише зекономити час кожного окремого пасажира, але й сприятимуть уникненню черг перед лінією паспортного контролю.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси