Вправно запустити двигуни, зав’язати вузол і стрімко вирушити на охорону річкових ділянок державного кордону

НАЗАД
03 червня 2023 13:58

В одному з навчальних центрів Морської охорони ДПСУ завершилася підготовка військовослужбовців кількох прикордонних загонів за навчальним курсом підвищення кваліфікації «Моторист-рульовий малого прикордонного катеру».

Захисники кордонів засвоїли теоретичний матеріал, вправно відпрацювали практику і готові до виконання завдань на малих прикордонних катерах.

«Головним завданням моториста-керманича, є стеження за справністю рульового пристрою малого прикордонного човна, контроль режиму роботи головних та допоміжних двигунів, підтримання їх чіткого функціонування, здійснення своєчасної профілактики і ремонту. Крім того, він повинен чітко розбиратися, як в загальних правилах, що регулюють рух катера, так і у спеціальних додатках до них, які роз'яснюють умови навігації в конкретному районі», - зазначив викладач відділення спеціального озброєння та керування кораблем Анатолій Ніколаєнко.

В ході проведення практичних занять прикордонників вчили, що моторист повинен володіти такими особистими характеристиками, як витривалість та добра фізична підготовка. Під час виконання посадових обов’язків моториста-рульового часто доводиться мати справу з важкими деталями і елементами мотора, тому захисникам потрібні сили і фізичні і моральні.

Виконуючи практичну частину курсу, військовослужбовець Олександр підсумував отриманні знання: «Моторист завжди працює, як складова однієї великої команди. Саме тому, управляючи катером, рульовий повинен швидко і точно виконувати завдання, щоб не підвести своїх побратимів. Не менш важливим, є пильність і зосереджене спостереження за навколишньою місцевістю для того, щоб вчасно виявити загрози, що перешкоджають вільному проходженню катера. Саме відмінний окомір дозволить правильно і швидко визначити точну відстань від катеру до контурів місцевості, які несподівано можуть з’явитися у полі зору».

У рамках навчання передбачено й в'язання морських вузлів. Під час практики інструктор виробничого навчання відділення електромеханічного обладнання Юрій Жилевський  зазначив: «Практично кожен моряк знає, що таке вузол-зашморг і як правильно в'язати найміцніші вузли. Ви, як керманичи, виконуєте дві найголовніші операції на малому катері – це рятувальна і швартова. Тому методи бездоганного подавання швартового кінця на кнехт, пал і качку - є основними навичками».

Тож, підвищена кваліфікація прикордонників, закріплена підсумковим іспитом, стане основою якісного та ефективного застосування малих прикордонних катерів під час охорони державного кордону на річкових ділянках відповідальності. 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси