Війна «Центуріона»

НАЗАД
14 сiчня 2024 14:48

Прикордонник Сергій має чималий бойовий досвід: два виїзди у зону бойових дій до повномасштабного вторгнення та два після. Він розповідає, що бачив за той час більше звірств і горя, ніж людина має побачити за усе життя. Водночас побачене щоразу переконувало Сергія, що він мусить бути серед тих, хто вибиває ворожу навалу з рідної землі аж до Перемоги.

Чоловік родом з Полтавщини. У його сім'ї четверо з шести дітей військовослужбовці: двоє братів та двоє сестер. Після строкової служби Сергій вирішив продовжити військову кар'єру у лавах прикордонного відомства та підписав контракт у Чопському прикордонному загоні. З початком АТО виконував службово-бойові завдання у Донецькому та Луганському загонах, потім повернувся у Чоп.

Після повномасштабного вторгнення росіян прикордонник у складі бойового підрозділу вибув спочатку на північ, а потім на схід України. Брав участь у жорстоких боях, виявляючи неабияку рішучість та відвагу.

Після короткого відпочинку навесні 2023 року Сергій знову вирушив у складі свого підрозділу у зону бойових дій. На посаді заступника начальника застави він не лише виконував бойові завдання, а й опікувався підпорядкованим особовим складом. Він усвідомлював, що від його спокою, впевненості і витримки залежить бойовий дух побратимів, тож завжди намагався бути для них взірцем. Побратими із ЗСУ дали йому псевдо «Центуріон».

Прикордонники брали участь у наступальних діях у складі штурмової бригади. Найзапекліші бої їм довелося пройти в районі Андріївки. Вели оборонні бої у Бахмуті.

«Центуріон» пригадує: «Нас намагалися знищити практично усіма можливими способами. По нас працювали дрони, артилерія, нас закидали отруйними газами. Деколи не залишалося нічого, окрім як притиснутися до стіни окопа і молитися. А потім продовжувати бій - без паніки, вперто та впевнено, аж до виконання поставленого завдання».

Попри три контузії та отруєння хімічними газами, він ніколи не залишав побратимів і разом з ними завжди продовжував бій.

Найважчим під час війни, зізнається Сергій, було втрачати побратимів. Тих, з ким пліч-о-пліч стоїш проти ворога, хто став тобі рідним. Однак, попри бойові втрати, прикордонники жодного разу не залишили позиції до виконання бойового наказу.

У жовтні минулого року «Центуріон» повернувся на ротацію на Закарпаття. Наразі він виконує службові завдання в одному із прикордонних підрозділів Чопського загону.

Указом Президента України №870/2023, прикордонника нагороджено державною відзнакою - медаллю «За військову службу Україні».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси