Він народився без крил, але не заважає їм рости

НАЗАД
05 вересня 2023 15:58

На початку повномасштабної війни Олександру прийшла ідея, що на FPV-дрон можна прикріпити бойовий заряд.

FPV-дрони – дуже крутий вид безпілотників, який активно використовують наші бійці. Головна відмінність цих БПЛА від решти цивільних «пташок» – керування через спеціальні окуляри, тобто із виглядом від першої особи, що і означає англійською абревіатура FPV – First Person View.

Свій перший FPV-дрон Олександр зібрав у 2016 році самотужки. Процес створення тривав пів року. У перший день польоту дрон полетів… та не повернувся. Це не зупинило хлопця та вже незабаром він зробив новий, кращий за попередній.

На початку повномасштабної війни хлопцеві прийшла ідея, що на такий дрон можна прикріпити бойовий заряд. Ініціативу підтримали друзі, принесли своє обладнання та розпочали конструювання навчальних дронів. Згодом, шляхом «черезтинного радіо», робота хлопців стала настільки відомою, що військові частини почали надсилати офіційні запити команді на навчання операторів FPV-дронів.

А ще пізніше хлопці зрозуміли, що можуть не тільки навчати військових, але й постачати дрони на фронт. Так доля з’єднала інженерів. За кошти волонтерів та меценатів придбали усі необхідні деталі та розпочали свою роботу.

«За один день, за наявності усіх комплектуючих, я власноруч можу зібрати вісім дронів, – розповідає Олександр. – Багато деталей у наших «пташках» ми виготовляємо самі».

Свій професіоналізм хлопці підтвердили на всеукраїнських змаганнях проєкту «Армії дронів», де вибороли перше місце серед 16 команд.

Наразі Олександр – у лавах Державної прикордонної служби України навчає військовослужбовців ефективно використовувати FPV квадрокоптери.

«Сподіваюсь, мої знання будуть корисними для армії. У планах багато змін щодо програм підготовки та системи використання цих популярних «пташок», – ділиться мріями прикордонник. – Час гаяти не можна! Потрібно збирати, тренувати, літати та, врешті, перемагати!»

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси