Відмови від хабарів посадовими особами прикордонного відомства стають системними

НАЗАД
27 травня 2016 05:14

 Посадові особи прикордонного відомства все частіше відмовляються від хабарів та оформляють правопорушників за ст. 369 ККУ (давання хабара), що свідчить про системність та послідовність у

Держприкордонслужба продовжує проводити заходи, направлені на протидію корупції. З цією метою у відомстві розроблено антикорупційну програму, сплановані і проведені відомчі заходи і заходи, до яких залучались міжнародні інституції та громадські організації. Крім цього, Держприкордонслужба проводить операцію «Чисті руки», яка направлена на виявлення та остаточне викорінення корупційних схем та елементів у своїх лавах.

Варто наголосити, що посадові особи прикордонного відомства все частіше відмовляються від хабарів та оформляють правопорушників за ст. 369 ККУ (давання хабара), що свідчить про системність та послідовність у викоріненні  такого ганебного явища як хабарництво.  

 Тільки минулого тижня прикордонники зафіксували 26 випадків пропонування співробітниками Держприкордонслужби хабарів. Неправомірну вигоду порушники пропонували як у гривнях - у розмірі від   3 і більше тисяч гривень, так і у валюті - 100 доларів США, 1000 російських рублів тощо. Однак правопорушникам не вдалося втягнути персонал прикордонного відомства у протиправну діяльність.  

Учора черговий раз підкупити прикордонників на адмінмежі з Кримом намагався наш співвітчизник, який запропонував прикордонникам Херсонського загону у контрольному пункті «Каланчак» 100 доларів США.

Українець прямував на транспортному засобі «Opel» та надав внутрішній паспорт та документи на автівку. Під час поглибленої перевірки документів чоловік почав нервувати та поклав біля прикордонника паспорт зі 100 доларами США за безперешкодний пропуск через адміністративну межу.

В ході встановлення обставин правопорушення з’ясувалось, що громадянин протягом півроку вже майже 20 разів перетинав адмінмежу на різних транспортних засобах. Після прибуття представників національної поліції громадянин одразу написав пояснення про те що нібито забув кошти у документі, а далі вирішив дещо змінити  покази і написав заяву про вимагання від нього хабара прикордонниками. Проте факт дачі та відмови від неправомірної вигоди військовослужбовці зафіксували на фото. А офіцерами внутрішньої безпеки направлено повідомлення до Національної поліції стосовно вчинення цим громадянином  кримінального правопорушення.

Крім того в контрольному пункті «Чонгар» прикордонник Бердянського загону теж відмовився від неправомірної вигоди. У цьому випадку громадянка України намагалась дати прикордонникам 500 гривень за прискорення оформлення та швидкий пропуск її через адміністративну межу. Встановленим порядком факт зафіксований, а на адресу Національної поліції направлено повідомлення.

Загалом з початку року задокументовано понад 200 відмов співробітниками Держприкордонслужби від отримання неправомірної вигоди, і робота у цьому напрямку буде тривати.

Державна прикордонна служба України черговий раз звертається до усіх громадян, не порушувати чинного законодавства України та не намагатися втягнути у протиправну діяльність співробітників Державної прикордонної служби. Наголосимо, що відповідальність передбачена не лише за отримання, але й дачу хабара. Також зауважуємо, що з будь-яких питань, що стосуються діяльності Державної прикордонної служби України та її персоналу громадяни можуть звертатись на телефон  служби  «ДОВІРА»  (044) 527-63-63, або надіславши листа на електронну пошту [email protected].

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси