(ВІДЕО) Віктор Назаренко: «Держприкордонслужба продовжує системний розвиток в рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони України»

НАЗАД
27 грудня 2016 14:27

Сьогодні в прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція Голови Державної прикордонної служби України генерал-полковника Віктора Назаренка, на якій він поінформував про основні результати діяльності прикордонного відомства у

Сьогодні в прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція Голови Державної прикордонної служби України генерал-полковника Віктора Назаренка, на якій він поінформував про основні результати діяльності прикордонного відомства у 2016 році.

Керівник Держприкордонслужби зазначив, що, попри всі наявні виклики і загрози, складнощі та динамічну обстановку прикордонне відомство виконало завдання, які були визначені керівництвом держави та народом України. Також він додав, що в умовах постійного впливу гібридної російської агресії Служба зуміла продовжити системний розвиток в рамках загальної реформи сектору безпеки і оборони України і це є одним з головних здобутків відомства.

Наголошувалося, що в межах компетенції прикордонне відомство вже виконало комплекс заходів, передбачений планом лібералізації ЄС візового режиму для України, а цього року продовжувалася робота для посилення позицій по безвізу. Зокрема, пункти пропуску дооблаштовувались засобами біометрії та підключалися до баз даних Інтерполу. В даний час майже 160 пунктів пропуску обладнані технічними засобами з функцією біометричного контролю, а більше 120 – підключені до баз даних Інтерполу. Як результат, реалізовано 2,3 тисячі інформацій щодо конкретних осіб і транспортних засобів.

Ефективно впроваджувалася Дорожня карта спільної з європейськими партнерами оперативної охорони кордону. На сьогодні спільний контроль вже здійснюється в пунктах пропуску на польській і молдовській ділянках, завершується врегулювання цього питання зі Словаччиною, а також тривають переговори з Угорщиною та Румунією. Розгортається мережа контактних пунктів, що є важливим елементом комунікації з основними іноземними партнерами.

Відповідно до існуючих загроз прикордонники продовжували нарощувати боєздатність і оборонні спроможності. Нині Служба вже має значну кількість бронемашин та групову зброю. Крім того, тільки цього року за рахунок міжнародної допомоги підрозділи кордону отримали понад 100 транспортних засобів, 30 тепловізорів, понад 10 тисяч комплектів спорядження та екіпірування. Для підтримання технічної готовності підрозділів в районі АТО додатково розгорнуто низку підрозділів забезпечення, тестуються нові, найсучасніші зразки техніки та озброєння.

Складною залишається ситуація в районі АТО. За рік місця пропуску громадян та несення служби прикордонниками піддавалися обстрілам 142 рази. Відмічалося, що з початку російської агресії героїчно загинули 67 прикордонників, 415 охоронців кордону зазнали поранень, а 5 – досі вважаються зниклими безвісти. Статус учасника бойових дій надано понад 16 тисячам військовослужбовцям та працівникам відомства. Цього року державні нагороди отримали 52 прикордонника, звання Героя України присвоєно старшому лейтенанту  В’ячеславу Семенову, посмертно. Загалом з початку проведення АТО державні нагороди отримав 721 прикордонник.

Крім того, в районі АТО у 2,2 разу зросла інтенсивність пропускних операцій через лінію розмежування. В той же час прикордонники намагалися максимально покращити умови для громадян.

Окремо приділялася увага вкрай важливому питанню – стану облаштування кордону з Росією. Сьогодні відомство створює принципово нову інтелектуальну модель комплексної системи захисту і охорони кордону, де різні інженерно-технічні засоби доповнюють один одного. Дана модель включає й елементи оборони. Нині вже облаштовано та утримується 270 км протитранспортних ровів, майже 41 км контрольно-слідових смуг, 82,5 км загороджувального паркану, більше 126 км рокадних доріг, придбано 4 бойових рухомих модулів. Окрім східної значний обсяг робіт з нарощення інженерної інфраструктури виконано і на інших ділянках.

Для повітряного моніторингу кордону та морської ділянки активно використовувалася . Сьогодні прикордонники мають 9 сучасних літаків «Даймонд», 7 з яких були отримані наприкінці минулого року за підтримки Уряду України. впроваджується безпілотна авіація. Завдяки бюджетним асигнуванням придбано 6 безпілотних комплексів, а це 18 БПЛА.

Вкрай важливим є і контроль обстановки на морській та річковій ділянках. оглянуто майже 2 тисячі суден, проведено 9 рятувальних операцій, врятовано 7 осіб та 2 судна.

У фокусі постійної уваги і вдосконалення системи висвітлення надводної обстановки. Перший комплекс раннього виявлення, попередження та ідентифікації цілей «АЕРОС» виробництва США змонтовано і введено в експлуатацію на Азовському напрямку.

Держприкордонслужба продовжувала вдосконалювати і систему відомчої логістики. Інноваційним стало створення в Одесі логістичного центру, що покращило забезпечення підрозділів південного регіону. Крім того, розроблені нові норми речового забезпечення і

В контексті соціального пакету прикордонників важливим напрямком є будівництво житла. Цього року на будівництво і реконструкцію житлових об’єктів з держбюджету були виділені 200 мільйонів гривень Із 18-ти – 9-ть об’єктів вже введено в експлуатацію. Загалом за рахунок всіх джерел відомство одержало 248 квартир та 46 кімнат. В нове житло всилилися прикордонники в Борисполі, Житомирі та Хмельницькому.

Напрацьовувалася відомча система медичного забезпечення. Центральний клінічний госпіталь від німецьких колег отримав два реанімобілі, а від Уряду Японії – високотехнологічне медобладнання вартістю понад 1 мільйон доларів США. За кошти Уряду Канади закуплено систему ультразвукової діагностики, рентген- установку та 1 тисячу аптечок різних типів. Продовжується будівництво та оснащення госпіталю в Харкові.

Принципово важливим здобутком стало реальне підвищення грошового забезпечення прикордонників до рівня військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії. Так, контрактник першого року служби вже отримує 7 тисяч гривень. Бюджет наступного року дозволяє зберегти позитивну динаміку виплат.

У відомстві чітко витримується принципова позиція в боротьбі з корупцією. Зараз триває другий етап антикорупційної програми, яка реалізується за двома основними напрямками, це реформування відомчої внутрішньої безпеки та продовження проекту «Нове обличчя кордону». В цьому активну допомогу надають партнери із США, МОМ та європейських Місій. Водночас відбувається жорстке реагування на найменші спроби зловживань. Лише в цьому році  проведено 2, 4 тисяч розслідувань і перевірок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто майже 6 тисяч осіб, за негативними статтями звільнено 905 осіб, у т.ч. 31 – з позбавленням військового звання.

Спостерігалося стале зростання пасажиро-транспортних потоків. Загалом протягом року через державний кордон, адмінмежу з ТОТ АРК та лінію розмежування оформлено понад 87 мільйонів осіб та 20 мільйонів транспортних засобів. Середнє зростання складає 7%. В той же час відмовлено в пропуску 28 тисячам особам, понад 6 тисяч – це громадяни Росії. Виконано понад 22 тисяч доручень уповноважених органів.

Окремо відмічалося, що сьогодні нелегальна міграція на українському кордоні не вважається загрозливою, що визнано майже всіма європейськими інституціями. За рік відомство затримало понад 2,5 тисяч нелегалів, ще майже 3,3 тисячі потенційних мігрантів не пропустили в Україну. При цьому головним для відомства є дискредитація каналів переправлення людей через кордон та затримання їх організаторів. Нині припинено діяльність 32 таких злочинних груп у складі 77 осіб, розпочато 118 проваджень за ст. 332 КК України, а судами винесено 8 обвинувальних вироків стосовно 10 осіб.

Крім того, на кордоні виявлено та вилучено 904 одиниць зброї, 42,1 тисяч боєприпасів, майже 20 кг вибухівки, 175 кг наркотичних і психотропних речовин. Припинено понад 5 тисяч спроб незаконного переміщення товарів на суму 870 мільйонів гривень, а найбільш поширеною залишалась контрабанда сигарет (затримано понад 5,5 мільйонів пачок сигарет та виявлено 24 бази накопичення тютюнових виробів). Також нарощення оперативних позицій дало змогу суттєво підвищити ефективність протидії порушенням повітряного простору малою авіацією – затримано 22 літальні апарати.

Наприкінці прес-конференції Віктор Назаренко зазначив, що рівень довіри до українських прикордонників поступово зростає. «Наше відомство не проводить окремих соціологічних досліджень, але наші партнери із Консультативної місії EUAM періодично вивчають суспільну думку та рівень довіри до правоохоронних органів. І ми бачимо, що показники довіри до Служби зростають», - сказав він.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси