(ВІДЕО) Рівно рік тому під час атаки на Краматорськ терористи поцілили й в прикордонний підрозділ

НАЗАД
10 лютого 2016 12:54

Рік тому Краматорськ, який протягом трьох місяців 2014-го перебував під контролем терористів так званої ДНР, вдруге впритул відчув на собі їх «т

Рік тому Краматорськ, який протягом трьох місяців 2014-го перебував під контролем терористів так званої ДНР, вдруге впритул відчув на собі їх «турботу». Місто, яке тоді знаходилося за півсотні кілометрів від лінії зіткнення, зазнало обстрілу касетними боєприпасами реактивних систем залпового вогню «Смерч».

Те, що російсько-терористичні сили тоді не дуже цілили по військових об’єктах, або цілили не лише по них, добре видно з численних відеороликів, викладених в Інтернет. Десь 18 ракет впали на територію Краматорська, і близько 14 – в районі штабу АТО, а тому житлові райони також були ціллю ворожої артилерії.

Серед обстріляних об’єктів був і прикордонний підрозділ. Камера відео-спостереження зафіксувала град касетних снарядів. Дві «касети» розірвалися в одній точці при вході, спростовуючи поширене твердження, що це неможливо. Третя – менше ніж за один метр від них. За хвилину до вибухів з цього місця від’їхав КРаЗ, завантажений боєприпасами. Всього на території прикордонників впало більше 10 снарядів. Осколки посікли будівлю, дерева й побили вікна. Вартовий, який ніс службу біля воріт, отримав поранення, але встиг укритися за мішки з піском. Двоє офіцерів з Ізмаїла оперативно евакуювали пораненого в приміщення. Потім його доставили бронемобілем у лікарню.

А за парканом гинули містяни... Дві мирні мешканки – зовсім поряд із розташуванням прикордонників. А за півтора кварталу снаряд забрав життя матері двох хлопчиків дошкільного віку. Одного з них вона врятувала, прикривши собою. Загалом від обстрілу загинуло 17 людей, десятки отримали поранення.

Після обстрілу прикордонникам залишилися численні «сувеніри» – осколки снарядів, а також зламаний навпіл, начинений порохом і металом бойовий елемент, який не здетонував. Випускник військово-артилерійського училища полковник Віктор Васильєв розповів, що це один із 72 бойових елементів касетного снаряду РСЗО «Смерч», який вражає площу 300 метрів квадратних. Його осколки з десяти метрів здатні пробити 6-міліметровий сталевий лист. 

Українські військові експерти та представники ОБСЄ визначили, що обстріл вівся з південно-східного напряму. «Вогонь вели з Горлівки і, ймовірно, з населеного пункту Ясенівка», – заявили тоді військові.

А Краматорськ? Як і вся Україна, пом’янув загиблих. Не занепав духом. Став сильнішим. І бачить свою долю під синьо-жовтим стягом, адже прийдешнє міста, як і майбутнє Донбасу, є лише під цим стягом.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси