(ВІДЕО) Прикордонники виявили ДРГ умовного ворога та рятували пошкоджений корабель

НАЗАД
01 квiтня 2016 12:39

Зараз проходить активна морська фаза стратегічних командно-штабних навчань різнорідних сил з відбиття масштабної агресії  «Весняний грім-2016». В рамках навчань була перевірена

Зараз проходить активна морська фаза стратегічних командно-штабних навчань різнорідних сил з відбиття масштабної агресії  «Весняний грім – 2016».

В рамках навчань була перевірена і пильність лінійних підрозділів Держприкордонслужби. В районі населеного пункту Приморське, що на Одещині, на берег висадилась ДРГ у складі 6 осіб. Прикордонний наряд зафіксував присутність невідомих, викликав допомогу та організував спостереження. В цей час розвідгрупа розбилася на дві частини і вирушила у різних напрямках. Але завдяки злагодженим діям прикордонних нарядів вже за деякий час усі порушники були затримані.

На навчаннях у морі Корабельно-катерний склад Морської охорони Держприкордонслужби був представлений кораблем «Миколаїв» та катером «Одеса». Морські прикордонники у відкритому морі виконували артилерійські стрільби зі знищення повітряної цілі, попереджувальну стрільбу та ураження судна-порушника державного кордону. Зі стрілецької зброї відпрацьовано вправи зі знешкодження диверсійних груп бойових плавців. Усі мішені вражено, незважаючи на додаткові ускладнення – туман та хвилювання моря до 3 балів.

Планом навчань також передбачалося відпрацювання взаємодії з корабельно-катерним складом ВМС ЗСУ. За легендою навчань корабелю Морської охорони «Миколаїв» було завдано удар, у машинному відділенні виникла пожежа, двоє членів екіпажу отримали термічні опіки та отруєння продуктами горіння. Екіпаж корабля відпрацював програму самостійної боротьби за живучість та надав первинну медичну допомогу потерпілим. Другим етапом було залучення до ліквідації масштабного лиха чергових аварійно-рятувальних сил флоту.

Вони направили до пошкодженого корабля рятувальну команду та евакуювали поранених до свого плавучого лазарету. Спільними зусиллями уявну пожежу було подолано. Але корабель втратив хід і самотужки дістатися бази не міг.

Буксирування здійснювало спеціалізоване судно забезпечення флоту. Цю операцію в районі навчань ускладнив і дуже щільний туман. Отже, в якості додаткової «ввідної» прийшлося відпрацювати ще й навички радіотехнічного супроводження.

На наступному етапі морські прикордонники відпрацювали унікальний спосіб буксирування пошкодженого катера кормою вперед. За легендою навчань катер натрапив на міну, внаслідок чого було пошкоджено носову частину. Дістатися бази було можливо тільки за допомогою «бойового товариша». Такий спосіб буксирування складний та не зручний, але пам’ятаючи золоте правило: «Важко у навчанні, легко у бою», морські прикордонники використали потенціал вправ із буксирування максимально.

З поверненням на базу буде проведено аналіз прорахунків, недоліків, заохочення кращих, але найголовніше, що дають такі навчання, – це досвід та можливість практично підготуватися до самих несподіваних ситуацій, відчути силу взаємодії та злагодженості дій на всіх рівнях – від екіпажу корабля чи катера до різних відомств на виконання спільних задач із захисту національної безпеки України. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси