(ВІДЕО) Прикордонний корабель морської охорони «Поділля» відконвоював турецьку шхуну «ZOR» в порт Одеси

НАЗАД
23 березня 2016 09:56

Корабель морської охорони «Поділля» Одеського загону морської охорони відконвоював в порт Одеси турецьку рибальську шхуну «ZOR», яку затримали прикордонники учора в

Сьогодні корабель морської охорони «Поділля» Одеського загону морської охорони відконвоював в порт Одеси турецьку рибальську шхуну «ZOR», яку затримали прикордонники учора в підозрі за незаконну риболовлю у виключній (морській) економічній зоні України.  Шхуну прикордонники виявили у районі зосередження камбали-калкан, що йде на нерест з потеплінням водних мас.

- Для морської охорони звична справа – затримання турецьких рибопромислових шхун за браконьєрство в наших водах, – розповів командир оглядової групи прикордонників капітан-лейтенант Денис Захарчук. -  Після отримання сигналу від розвідки, командиром загону було прийняте рішення на відправлення в море корабля морської охорони «Поділля». Під час проведення ряду заходів у виключній морській економічній зоні України була виявлена і розпізнана ціль, яка після зближення з нею виявилась турецькою шхуною, - додав він.

Далі було встановлено, що турецькі рибалки грубо порушили Порядок і умови використання рибних та інших водних живих ресурсів виключної (морської) економічної зони України. Маючи на борту промислове знаряддя, екіпаж шхуни не мав дозволу на проведення промислу і не повідомив прикордонне відомство про заходження у В(м)ЕЗ.

За словами командира оглядової групи, на борту виявлено 15 кілометрів 530 метрів сіток, сухий лід та ознаки наявності риби. Ймовірно, що турецькі рибалки встигли позбутися незаконної здобичі при наближенні прикордонників.

Як зауважив командир Одеського загону морської охорони капітан 1 рангу Дмитро Дуков, шхуна «ZOR» «давня знайома» морських прикордонників. Раніше її затримував Севастопольский загін морської охорони, а у березні минулого року – Одеський. 

Рік тому браконьєри навіть встигли встановити більше 8 кілометрів сіток. Шхуну було затримано та відконвойовано до Одеси. Власнику шхуни довелося сплатити компенсацію за витрачене пальне та штрафні санкції на загальну суму більше 300 тисяч гривень.

- Було також рішення суду про конфіскацію шхуни на користь держави – зауважив Дмитро Дуков. - Однак потім власниками судна була подана апеляція і апеляційний суд це рішення скасував.

З прибуттям в порт Одеси на порушників законодавства складено процесуальні документи про адмінправопорушення. Згідно з чинним законодавством їм загрожує накладення штрафу або конфіскація самої шхуни, засобів та знарядь лову.

Цього разу, за словами командира Одеського загону, прикордонники долучать до виконання процесуальних дій юристів Держприкордонслужби. Крім того, підготують позов до суду про відшкодування матеріальних збитків – пального, яке було витрачено на виявлення, затримку та конвоювання цього судна.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси