(ВІДЕО) Петро Цигикал: Україна та Державна прикордонна служба своїх бранців не покидає

НАЗАД
02 березня 2018 17:20

«Питання про звільнення наших хлопців вирішувалося на найвищому рівні», - наголосив очільник прикордонного відомства

Сьогодні назад до України повернулися двоє прикордонників, капітани Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь. Вони були викрадені спецслужбами РФ торік у жовтні на Сумщині під час моніторингу ділянки держкордону і незаконно утримувались спецслужбами Російської Федерації. Обмін відбувся на кордоні у Харківській області.

Далі звільнені з російської в’язниці прикордонники прибули до Головного військово-медичного клінічного центру Державної прикордонної служби України, де зустрілися з рідними.

«Два наших капітани Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь вже нарешті на Батьківщині. Україна та Державна прикордонна служба своїх бранців не покидає», - сказав під час короткої прес-конференції в пункті пропуску «Гоптівка» Голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал. Він додав, що перемовини тривали дуже довго і напружено, але хлопці вже вдома. Тепер на них чекає місячна реабілітація у військовому шпиталі.

  «Питання про звільнення наших хлопців вирішувалося на найвищому рівні. Президент України провів перемовини і було погоджено, що наших хлопців обміняють на двох російських прикордонників, які незаконно перетнули наш кордон на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом», - наголосив очільник прикордонного відомства

 «Українські офіцери-прикордонники Ігор Дзюбак і Богдан Марцонь повернулися з полону! Вони були викрадені спецслужбами Російської Федерації і півроку перебували у в'язниці. Їх обміняли на російських військових, затриманих на території України. Ось так виглядає гібридна війна», – сказав Арсен Аваков.

Заступник глави МВС Вадим Троян, висловив особливу вдячність за участь в процесі обміну Президенту Петру Порошенко, Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, Голові Держприкордонслужби Петру Цигикалу та народному депутату Ірині Геращенко. Вадим Троян наголосив, що МВС продовжить систематичну роботу щодо обміну військовополоненими.

«У цьому році ми обміняли багато військовополонених. Але на досягнутому не зупиняємося, всі наші хлопці повернуться додому», – запевнив він.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року на Сумщині російські спецслужби викрали двох українських прикордонників. У Москві їх взяли під варту на два місяці та звинуватили у незаконному перетині кордону. У Росії нашим прикордонникам загрожували до шести років ув’язнення. 26 лютого затриманих перевели з Москви до Брянська.

Обміняли  українських прикордонників на російських військовослужбовців Володимира Кузнецова та Аскара Кулуба, які були затримані 30 червня 2017-го прикордонниками Херсонського загону спільно із військовослужбовцями ЗСУ, на березі Перекопської затоки. Тоді під час допиту військові РФ розповіли, що «виконували роль учбових порушників кордону під час навчань, але збилися з маршруту».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси