(ВІДЕО) Ліквідації прикордонниками каналу транспортування наркотиків передувала 7-місячна копітка праця (ПОДРОБИЦІ)

НАЗАД
03 березня 2016 17:12

1березня співробітники Держприкордонслужби спільно з представниками СБУ та Національної поліції затримали замовника та організаторів каналу транспортуванн

1 березня співробітники Держприкордонслужби спільно з представниками СБУ та Національної поліції затримали замовника та організаторів каналу транспортування наркотиків – кокаїну, до країн Центральної та Східної Азії та до України. Цей результат став можливим завдяки кількамісячній наполегливій праці оперативних підрозділів Держприкорджонслужби. Деякі деталі операції зараз уже можна повідомити громадськості.   

Розробкою каналу та встановленням причетних осіб займалася Державна прикордонна служба України. Один із організаторів даного каналу потрапив у поле зору прикордонників ще в середині минулого року, коли він відбував покарання в СІЗО за ст. 305 ККУ «контрабанда наркотиків». Вступивши в змову зі своїм співкамерником, вони вирішили організувати канал транспортування наркотиків із  Болівії. До цього залучили подругу одного із них, яка шукала наркокурʼєрів серед громадян України. За одну поїздку наркокурʼєрам платили 5 тис. доларів. Наркотики із Болівії доставлялися до ОАЕ, Тайланду, Вірменії та інших країн Центральної та Східної Азії. На даний момент встановлено 13 осіб – громадян України, які перевозили наркотики в рамках діяльності цієї злочинної групи. До слова, у більшості випадків вони не знали, що саме за передачу їх попросили забрати, але, здогадки, звичайно, були. Зараз відомо принаймні, про 3 осіб, які успішно перевезли наркотики до інших країн та повернулися в Україну.

У ході подальшого вивчення схеми прикордонникам стало відомо про одного із наркокурʼєрів – громадянку України, яка отримала вказівку 18 вересня минулого року транзитом через Бразилію доставити «посилку» до Таїланду. Оскільки в Таїланді за перевезення наркотиків передбачена смертна кара, було прийнято рішення про убезпечення нашої співвітчизниці та повідомлення про поставку наркотиків правоохоронців із Бразилії. В результаті, за інформацією прикордонників, 18 вересня минулого року в Бразилії була затримана громадянка України, яка перевозила 2 кг 900 г кокаїну.
Ще про одну поставку 23 вересня минулого року прикордонники попередили колег із Туреччини. В результаті в аеропорту Стамбула був затриманий громадянин України, який перевозив у шлунку понад 1 кг наркотиків.

Ці затримання змусили організаторів тимчасово призупинити свою діяльність, аби внести корективи у схему транспортування. І відновили канал лише за півтори місяці, направивши 10 листопада минулого року чергову партію наркотиків вагою 3 кг до Вірменії. Але, оскільки оперативні підрозділи Держприкордонслужби вже постійно відслідковували діяльність зловмисників, за нашою інформацією цей наркокурʼєр також був затриманий.

Варто зазначити, що в діях зловмисників вбачаються також ознаки злочину, передбаченого ст.149 ККУ «Торгівля людьми», оскільки вони фактично лише надавали послуги кур’єрів, вербуючи для цього громадян України без інформування їх про характер послуг, які доведеться надавати. Та на початку 2016 року організатори вирішили відійти від традиційної схеми – надання курʼєрів, і вирішили викрасти партію наркотиків і реалізувати їх самостійно. Для цього один із організаторів знайшов замовника в Україні і 13 лютого до Одеси прибула перша партія кокаїну вагою 4,7 кг. Для того, аби організатори не здогадалися про те, що правоохоронцям було відомо про дану поставку і інші кур’єри, які вже вирушили за товаром, не повернулися, Державна прикордонна служба повідомила про, нібито, випадкове затримання наркотиків службовою собакою. 

Після цього організатори вирішили переправити наступну партію через Київ і 29 лютого партія кокаїну вагою 2,6 кг прибула до аеропорту «Бориспіль». Правоохоронці, а на даному етапі операції до її реалізації вже підключилися співробітники СБУ та МВС, дали можливість доставити цю партію замовнику і під час передачі наркотиків були затримані і організатори каналу, і замовник. Третя партія товару прибула до Києва вже 1 березня, але, оскільки і замовник, і організатори каналу вже були в руках правоохоронців, наркокур’єра відразу затримали із 3,2 кг кокаїну.     

Таким чином, в результаті копіткої роботи впродовж більше, ніж 7 місяців, прикордонники викрили та спільно з іншими правоохоронними органами ліквідували канал транспортування наркотиків із Болівії до країн Азії та України. У підсумку затримано 4 осіб – членів міжнародної злочинної організації, встановлено 13 осіб – наркокур’єрів, громадян України. Більшість із них затримані. Недопущено ввезення в Україну 11,5 кілограмів наркотиків. За інформацією Держприкордонслужби у різний час в Бразилії, Туреччині та Вірменії вилучено ще 7 кг наркотиків. Відомо про, щонайменше, ще 3 наркокур’єрів із складу даної злочинної групи, яких було затримано без нашої участі, а саме: громадян України у Бразилії із 1 кг 300 г наркотиків, в Індії – із 1 кг 200 г та Малазії – із 2 кг 100 г кокаїну.

Нині Державна прикордонна служба України проводить ще низку оперативних заходів щодо протидії транскордонній злочинності, про результати яких інформація буде надана після доведення справ до логічного завершення.

 

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси