В Україні триває активний розвиток інтегрованого управління кордонами

НАЗАД
11 березня 2017 11:19

Для створення та підтримання балансу між ефективною охороною державного кордону та збереженням його відкритості для законослухняних учасників міжнародного руху нині в Україні активно триває процес інтегрованого управління кордонами.

Для створення та підтримання балансу між ефективною охороною державного кордону та збереженням його відкритості для законослухняних учасників міжнародного руху нині в Україні активно триває процес інтегрованого управління кордонами. Він включає скоординовану діяльність компетентних державних органів України.

На самому початку, з метою визначення основних засад і напрямів державної політики у сфері прикордонної безпеки, які відповідали б євростандартам, Адміністрація Державної прикордонної служби України розробила першу Концепцію інтегрованого управління кордонами. Нині її завдання вже повністю реалізовані за чотирма напрямами: інформаційному, оперативному, технічному та фізичному. Крім того, зважаючи на те, що управління інтелектуальним кордоном потребувало нової якості персоналу, було реформовано систему його добору та підготовки.

Водночас у ході забезпечення виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України та імплементації Порядку денного асоціації між Україною та ЄС, а також виникненням нових загроз, зокрема окупація РФ АР Крим та її агресивні дії на Донбасі, постали нагальні потреби в подальшому розвитку інтегрованого управління кордонами.

У зв’язку з цим, на підставі пропозицій Адміністрацією Держприкордонслужби було опрацьовано нову редакцію Концепції інтегрованого управлінням кордонами, яку вже наприкінці 2015 року було схвалено Урядом, а для її реалізації розроблений урядовий план. Оновлений варіант Концепції став продовженням курсу України на євроінтеграцію і враховує кращі європейські практики та, безумовно, національний досвід у цій сфері.

Принциповими її відмінностями було розширення кола основних суб'єктів інтегрованого управління з 4 до 10, нормативне закріплення європейської моделі інтегрованого управління кордонами для впровадження в Україні та значно розширено спектр взаємодії на національному та міжнародному рівнях для мінімізації загроз прикордонній безпеці.

Особливого значення набула діяльність віртуальних аналітичних центрів з обміну інформаційно-аналітичними матеріалами між суб'єктами інтегрованого управління кордонами. Зокрема, налагоджено обмін інформацією з протидії незаконному переміщенню наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, зброї, боєприпасів та вибухових речовин через державний кордон України, протидії незаконній міграції.

Загалом, Концепція, реалізація якої розрахована до 2020 року, дасть змогу запровадити європейські стандарти інтегрованого управлінням кордонами, вдосконалити співробітництво на всіх рівнях, скоординувати зусилля уповноважених державних органів для реагування на сучасні загрози у сфері прикордонної безпеки.

Впровадження кращих практик відбувається при активній підтримці Місій EUAM і EUBAM, МОМ, FRONTEX, держав співдружності Чорноморського басейну, країн ЄС, дипломатичних установ США, Канади, Японії, а представники Держприкордонслужби стали активними учасниками багатьох комунікаційних платформ з питань безпеки, які проводяться під егідою НАТО, ООН та ОБСЄ.

Зокрема, в даний час продовжує впроваджуватися спільний контроль, який нині вже здійснюється в ряді пунктів пропуску на польській і молдовській ділянках. Забезпечується обмін інформацією та спільний аналіз ризиків, що дозволяє комплексно оцінювати ситуацію. Розгортається мережа контактних пунктів та реалізується Твінінг-проект, для впровадження практик у сфері перевірки документів і виявлення викрадених автомобілів.

Для подальшого розвитку інтегрованого управління кордонами наступного тижня у Львові відбудеться Міжнародна конференція країн-членів Європейського Союзу та країн Східного партнерства. На ній обговорюватимуться сучасні виклики прикордонній безпеці на спільних з країнами – членами ЄС кордонах та підвищення ефективності забезпечення прикордонної безпеки у регіоні.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси