В Оршанці відбувся другий етап навчального тренінгу «Методи ідентифікації і реагування на незаконний обіг ядерних і радіоактивних матеріалів»

НАЗАД
27 травня 2019 14:44

Серед учасників Республіки Молдова були представники центральних апаратів митної служби, прикордонної поліції та національного регулюючого органу з ядерної безпеки.

Другий етап навчального тренінгу «Методи ідентифікації і реагування на незаконний обіг ядерних і радіоактивних матеріалів» у рамках співробітництва ДПСУ та уряду Сполучених Штатів Америки за програмою міжнародної технічної допомоги «Експортний контроль та безпека кордонів» та участі представників Республіки Молдова відбувся у Головному центрі підготовки особового складу, що в Оршанці.

Серед учасників Республіки Молдова були представники центральних апаратів митної служби, прикордонної поліції та національного регулюючого органу з ядерної безпеки.

Другий етап передбачав підготовку мультиплікаторів (Train of the Trainers) та обмін досвідом у сфері ознайомлення з Центром підготовки з протидії розповсюдженню зброї масового знищення та функціонуванням системи підготовки персоналу і системи технічного обслуговування прикордонників України.

Особливу увагу було приділено обговорюванню технологічних схем спільного контролю на україно-молдавському кордоні в контексті протидії ядерній контрабанді та зменшення РХБЯ загроз. Зазначимо, що згідно Проекту «Дорожньої карти» на україно-молдавському кордоні в період 2019-2022 роках передбачено впровадження спільного контролю в 20 пунктах пропуску.

Від АДПСУ в обговоренні брали участь представники управління прикордонного контролю Адміністрації ДПСУ. У ході плідних дискусій, аналізуючи навчальні сценарії та реальні випадки виявлення незаконного переміщення радіоактивних матеріалів через кордони, було враховано основні ризики РХБЯ загроз, протидію яким необхідно забезпечити під час здійснення спільного контролю контрольними службами обох країн.

Також варто відмітити, що в заході взяв участь представник прикордонної служби Республіки Литви Алексіус Лівшиц. Він є начальником аналогічного центру в Республіці Литва (Center of Excellence) та Головою центрів підтримки ядерної безпеки МАГАТЕ. Алексіус Лівшиц високо оцінив результативність підготовки та відмітив вражаючі темпи розвитку Центру підготовки з протидії розповсюдженню зброї масового знищення та його можливості. З його слів, Центр підготовки з протидії розповсюдженню зброї масового знищення Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені Героя України генерал-майора Ігоря Момота входить до першої п'ятірки кращих центів Міжнародної мережі NSSC IAEA.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси