В межах компетенції Держприкордонслужба сприяє розвитку прикордонному руху на кордоні з країнами ЄС

НАЗАД
26 серпня 2016 11:44

Державна прикордонна служба України в межах компетенції робить все від неї залежне для розвитку прикордонного руху на кордоні. В цьому напрямку постійно запроваджуються експерименти пов’язані з пропуском громадян та транспортних засобів, проводяться зустр

Державна прикордонна служба України в межах компетенції робить все від неї залежне для розвитку прикордонного руху на кордоні. В цьому напрямку постійно запроваджуються експерименти пов’язані з пропуском громадян та транспортних засобів, проводяться зустрічі з колегами з суміжних країн, ініціюються інноваційні технології, нормативно врегульовується пропуск через спільні державні кордони.

Зокрема, одним з експериментів стала організація пішохідного руху в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Угринів-Долгобичув». Розпочався він з 1 липня минулого року. Напередодні, 11 червня під час зустрічі представників прикордонних та митних органів України та Республіки Польща було прийняте відповідне рішення. Оформлення осіб у пішому порядку мало тривати з 1 липня до 31 грудня. В той же час, наприкінці грудня 2015 року за домовленістю з польською стороною Адміністрація Держприкордонслужби продовжила реалізацію Пілотного проекту з організації пішохідного руху в цьому пункті пропуску. Українська та польська сторони продовжили його ще до 30 червня 2016 року. Однак проведений аналіз показав актуальність та доцільність даної новації, адже через пункт пропуску щодня слідує близько 1,5 тисячі осіб. Саме тому наприкінці червня цього року українська та польська сторони в черговий раз підтримали пропозицію стосовно продовження проекту, який беззаперечно сприятиме подальшому розвитку добросусідських відносин мешканців прикордоння.

Крім того, Адміністрація Держприкордонслужби протягом минулого року неодноразово ініціювала питання врегулювання запровадження пішохідного та велосипедного руху в пункті пропуску через українсько-словацький державний кордон «Ужгород – Вишнє-Нємецьке». Також в січні цього року під час зустрічі делегацій України та Словацької Республіки словацькі колеги висловили готовність підтримати ініціативу Адміністрації Держприкордонслужби стосовно відновлення роботи пішого переходу, який функціонував до 2008 року. Даний елемент пункту пропуску має запрацювати після вирішення необхідних юридично-правових процедур, облаштування пішохідних проходів та забезпечення виконання всіх контрольних функцій.

Враховуючи це Адміністрація прикордонного відомства ініціативно розробила проект Протоколу про внесення змін та доповнень до Угоди між Урядами двох країн про пункти пропуску через спільний державний кордон. Після його розгляду заінтересованими міністерствами і відомствами 8 серпня цього року він був направлений Міністерству закордонних справ України, а 10 серпня – Головному Прикордонному Уповноваженому Словацької Республіки для розгляду та висловлення позиції словацької Сторони щодо його підписання.

Крім того, словацька Сторона повідомила про завершення нею наприкінці 2015 року реконструкції пункту пропуску «Вишнє-Нємецьке», де облаштовано піший перехід. Реконструкцію українського пункту пропуску «Ужгород», де також передбачено створення пішого переходу, з серпня минулого року розпочала Державна фіскальна служба України, до компетенції якої і входить реконструкція та облаштування пункту пропуску, шляхом реалізації проекту «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні».

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси