В Адміністрації Держприкордонслужби відбувся семінар щодо подальшого впровадження принципів інтегрованого управління кордонами

НАЗАД
14 вересня 2018 14:19

Семінар щодо подальшого впровадження принципів інтегрованого управління кордонами в рамках заходу А11 міжнародного проекту TWINNING відбувся учора в Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Захід пройшов за участі першого заступника Голови Державної прикордонної служби України, офіцерів Адміністрації прикордонного відомства, представників Федеральної поліції ФРН, Служби охорони державного кордону Литовської Республіки, Прикордонної варти Республіки Польща, Представництва ЄС в Україні, Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС), Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. 

На початку семінару перший заступник Голови Держприкордонслужби Василь Серватюк подякував організаторам семінару за можливість взяти участь у такому вкрай актуальному заході та зауважив, що за два роки співробітництва в міжнародного проекту TWINNING було проведено потужну та важку роботу. Він додав, що важливим результатом співпраці стало підписання Головою Служби наказу, яким затверджено Матрицю індикаторів реалізації рекомендацій, які було отримано від європейських експертів та визначено завдання щодо їх впровадження. Зокрема з питань тактичного та стратегічного рівня щодо напрацювання Стратегії інтегрованого управління кордонами та Плану її реалізації.

Загалом основними та пріоритетними заходами, що відбулися під час проекту, стали опрацювання проекту постанови Уряду щодо створення нового механізму координації Інтегрованого управління кордонами в Україні, зокрема міжвідомчої робочої групи високого рівня, вивчення європейського досвіду та початок роботи з розробки національної системи самооцінювання за принципами, що застосовуються у країнах Шенгену з практичними виїздами до пунктів пропуску, проведення аналізу відповідності національного законодавства України з питань прикордонного контролю. 

Під час свого виступу заступник директора департаменту – начальник управління прикордонного контролю Юрій Лисюк подякував експертам Представництва Європейського Союзу в Україні, Консультативній Місії EUAM за фахову підтримку прикордонного відомства для провадження в Україні кращих європейських практик інтегрованого управління кордонами та наголосив у зацікавленості у подальшій співпраці.

У свою чергу оцінюючи конкретні результати керівник проекту TWINNING Томас Остеррот  відмітив, що  «Проект TWINNING – чудова база для подальшого розвитку Державної прикордонної служби України та впровадження європейських принципів інтегрованого управління кордонами». Крім того керівник компоненту TWINNING-проекту Франк Гьорке зауважив, що «Передумовою успіху проекту стали чесність і відвертість Держприкордонслужби».

Зазначимо, що в рамках проекту TWINNING загалом з грудня 2016 по вересень 2018 року проведено 44 заходи, організовано та проведено 11 тижневих тренінгів, у результаті яких підвищили кваліфікацію та отримали відповідні сертифікати майже 600 військовослужбовців Держприкордонслужби, зокрема з оцінювання і моніторингу за шенгенською методикою, із захисту документів, виявлення підроблених документів, складання психологічного портрета, аналізу ризиків, попереджання нелегальної міграції та з виявлення викраденого автотранспорту.

За результатами заходів з підготовки персоналу органами Держприкордонслужби за період з 2016 року виявлено майже 500 викрадених автомобілів та понад 2000 підроблених документів. Окрім того, з вересня 2016 по серпень 2018 року виявлено майже 15,2 тисячі чужих і недійсних документів та 810 автомобілів з підробленими, недійсними документами та невідповідністю номерів агрегатів.

За цей період відбулися візити до 23 пунктів пропуску через державний кордон усіх регіональних управлінь, із них у 12 пунктах пропуску здійснено на практиці оцінювання оперативно-службової діяльності за методикою, що використовується в державах-членах ЄС шенгенської зони. Було задіяно близько 700 експертів прикордонного відомства, в тому числі представників регіональних управлінь та посадових осіб Адміністрації Держприкордонслужби.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси