Усе за планом. Тижневий дайджест повсякденної діяльності Морської охорони Держприкордонслужби

НАЗАД
26 березня 2019 16:19

Початок сезону малої навігації, посилення контролю за дотриманням режиму в прибережних водах прикордонних контрольованих районів, нарощування кадрового та технічного потенціалу – планове несення служби та впровадження програми розвитку Морської охорони.

З відкриттям малої навігації в прибережній зоні активізувався рух відповідних плавзасобів. Морською охороною також посилено свою присутність у прикордонних контрольованих районах Чорного, Азовського морів та річки Дунай. Під час виконання завдань прикордонної служби із висвітлення надводної обстановки, контролю прикордонного режиму, корабельно-катерний склад Морської охорони чотирма тактичними групами провів патрулювання понад 300 морських миль. У тому числі забезпечено безпеку українських рибальських суден під час промислу, зокрема в Азовському морі.

У взаємодії із прикордонною авіацією, в рамках підготовки до спеціальних заходів «Дунай-2019», проведено обстеження всієї української частини однойменної річки на предмет виявлення порушень прикордонного режиму, режиму державного кордону та порушень правил використання об’єктів тваринного світу.

Усі цілі виявлено та розпізнано вчасно, більшість маломірних плавзасобів до навігаційного сезону готові й дотримуються режимних правил. Однак без порушників не минулося – на двох плавзасобах  виявлено рибалок без документів, що посвідчують особу. Винних притягнуто до адміністративної відповідальності.

Тим часом, в Азовському морі, з майже двох десятків оглянутих плавзасобів, тільки на одному було виявлено порушення, за що капітана притягнуто до відповідальності. Нагадаємо, що вихід за межі двох морських миль без відповідних радіоелектронних засобів зв’язку, не тільки заборонений законодавством, а й містить небезпеку для екіпажу, пасажирів такого плавзасобу. Адже у випадку виникнення аварійної ситуації, викликати допомогу і передати сигнал лиха буде неможливо.

Морська охорона наголошує на необхідності беззаперечного дотримання норм та правил прикордонного законодавства, оскільки вони передбачають не тільки статус законослухняного громадянина, а й дотримання заходів безпеки плавання, збереження життя на воді.

Посилення присутності Морської охорони в зоні відповідальності передбачає й нарощування кадрового складу, розгортання нових підрозділів.

У Навчальному центрі Морської охорони відбувся перший випуск слухачів спеціального курсу підготовки військовослужбовців для відділів спеціальних дій на воді. Бійців відібрали ще в грудні минулого року з числа строковиків призову осінь-2018. Всі вони висловили бажання служити за контрактом у спеціальному підрозділі та успішно пройшли тестування на підвищену витривалість, продемонстрували найкращі показники фізичної підготовки.

Упродовж місяця шість бійців за посиленим курсом вивчали тактику прикордонної служби, основи адмінпровадження та особистої безпеки, тактичної медицини та морської підготовки. Крім того, для них було організовано спеціальні майстер-класи від діючих начальників ВСДВ, які мають бойовий досвід служби у зоні АТО.

Самі «майстри» зізналися, що були дуже прискіпливі до бійців і в навчанні, і на іспитах. Оскільки в справі до якої готуються хлопці – штурмова висадка на борт підозрілого судна, підводний огляд, силова підтримка штатної оглядової групи тощо – немає місця помилкам, неточностям, зволіканню. І це вкрай важливо розуміти і відточувати в навчанні, аби в бойовій реальності застосовувати свої вміння та навички максимально ефективно. Наразі всі випускники спеціалізованого курсу успішно склали іспити та увійшли до складу новоствореного підрозділу, що розгортається в Ізмаїлі.

Нарощування зусиль відбувається не тільки в кадровому потенціалі. Вже розпочато практичні роботи з ремонту артилерійського озброєння кораблів Морської охорони проекту 1204 – проведено демонтаж артустановок. Планом ремонту передбачено модернізацію систем та механізмів. А самі кораблі поетапно пройдуть доковий ремонт, що в цілому дозволить підвищити боєздатність та швидкохідність бойових одиниць.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси