Урядова делегація України і представники Єврокомісії обговорили організацію спільного контролю

НАЗАД
25 лютого 2019 16:29

На кордоні України з країнами ЄС продовжується впровадження пріоритетного завдання по запровадженню контролю у спільних пунктах пропуску. Нині триває активна робота на спільній межі з Угорщиною, Словаччиною та Румунією.

Варто відзначити, що здійснення спільних перевірок дозволяє збільшити пропускну спроможність діючих пунктів пропуску, зменшити на 15-20% час проведення прикордонних перевірок, зменшити видатки на будівництво пунктів пропуску з обох боків кордону, а також сприяє ліквідації корупційних проявів.

Прикладом позитивного досвіду організації спільного контролю є українсько-польський кордон, де вже майже 10 років здійснюється контроль у 4 спільних пунктах пропуску, розташованих на території Польщі.

Держприкордонслужба України прагне аналогічну практику запровадити на кордоні з Угорщиною та Словаччиною, з якими вже опрацьовано відповідні проекти міжнародних Угод та проведено декілька раундів переговорів. Переговорний процес з Румунією розпочнеться вже найближчим часом.

Тексти угод про запровадження контролю у спільних пунктах пропуску погоджені на двосторонньому рівні з Угорщиною та Словаччиною. Водночас під час експертного вивчення представниками Європейської Комісії проекту угоди з Угорщиною висловлено низку зауважень пов’язаних з невідповідністю окремих статей угоди положенням Кодексу Шенгенських кордонів.

Враховуючи це, а також з метою підвищення ефективності переговорного процесу з країнами ЄС, Адміністрація Держприкордонслужби ініціативно звернулася до МЗС України з пропозицією організації та проведення консультацій між Урядовою делегацією України і представниками Єврокомісії, які долучені до ревізії міжнародних договорів між країнами-членами ЄС та третіми країнами.

Нещодавно прямі консультації в режимі відеоконференції відбулися в Представництві ЄС в Україні. Участь в них взяли представники профільного Генерального директорату  Європейської Комісії «Міграція та внутрішні справи» (м. Брюссель, Бельгія)  та члени української делегації, які беруть участь у переговорах щодо організації спільного контролю.

Представників ЄК детально поінформували з питання укладання Угоди з Угорщиною, наведено конкретні приклади (варіанти ситуацій), які можуть виникати під час реалізації Угоди, і можливі наслідки для української Сторони. Зокрема, відсутність паритету у функціональних правах та обов’язках українських прикордонників та їх колег з держав-членів ЄС.

Представники ЄК з розумінням поставились до проблеми відсутності в проекті угоди паритету, при цьому зауважили, що укладання таких угод здебільшого належить до компетенції двох договірних сторін і ЄК лише здійснює аналіз на відповідність таких угод Кодексу Шенгенських кордонів.

Водночас, враховуючи позитивний досвід здійснення спільного контролю на кордоні з Польщею, ЄК пообіцяла повторно вивчити діючу українсько-польську угоду про спільний контроль та поінформувати угорську та словацьку сторони про прийнятність її положень, як основи для укладення подібних угод з Україною.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси