У рамках TWINNING-проекту проведено консультації щодо сумісності інформаційних систем Держприкордонслужби з системами ЄС

НАЗАД
07 квiтня 2017 16:37

В Адміністрації Держприкордонслужби тривали консультації з експертами ЄС щодо поточного стану та планів розвитку інформаційних систем прикордонного відомства України через призму їх інтеграції з відповідними системами ЄС.

Цього тижня в Адміністрації Держприкордонслужби тривали консультації з експертами ЄС щодо поточного стану та планів розвитку інформаційних систем прикордонного відомства України через призму їх інтеграції з відповідними системами ЄС.

На початку тижня європейські ІТ-спеціалісти (представники прикордонних відомств Німеччини та Литви) презентували загальні схеми побудови діючих головних (центральних) систем ЄС у  сфері охорони кордонів: SIS II (шенгенська інформаційна система), VIS (система візової інформації) та ЕURODAC (європейської дактилоскопічної системи). Крім того, були представлені національні процедури доступу прикордонних відомств до зазначених баз даних та формування ними власних інформаційних ресурсів.

Зі свого боку українські прикордонники презентували відомчу інформаційну систему ГАРТ з її підсистемами та платформу для міжвідомчого обміну інформацією АРКАН.

Обмінявшись досвідом сторони перейшли до обговорення технічних можливостей імплементації сумісності систем. Особливо жваві дискусії викликали питання щодо здійснення міжвідомчого автоматизованого обміну інформацією у сфері охорони кордону її захисту в цілому та персональних даних зокрема.

Також експерти ЄС поділились планами щодо запровадження нових інформаційних систем, пов’язаних із прикордонним контролем: EntryExistSystem (ETIAS) – призначена для контролю та аналізу перетину зовнішніх кордонів ЄС; EuropeanTravelInformationandAuthorisationSystem (ETIAS) – призначена для попереднього інформування та авторизації подорожуючих до ЄС (для країни з безвізовим режимом).

Результати цих консультацій будуть використанні у наступному компоненті Проекту для спільного опрацювання можливостей розвитку системи інтегрованого управління кордонами в України та адаптації національних особливостей до стандартів ЄС.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси