У просторі «Вільна», в Києві, відкрили виставку про прикордонниць ОКПП «Київ»

НАЗАД
29 серпня 2023 12:10

Фотопроєкт «Неймовірна», який розповідає про прикордонниць, відкрили 28 серпня, в Києві у просторі «Вільна».

Виставка триватиме до 3 вересня у просторі «Вільна» за адресою вул. Антоновича 33-В, БЦ «Максим», а далі подорожуватиме просторами «Вільна» по 29 містах України.

«Фотопроєкт "Неймовірна" – це історії жінок сьогодні, тих які створюють нову історію України. Це історії жінок, які служать, займаються волонтерством, допомагають, оберігають, підтримують, наближають нашу Перемогу. ОКПП «Київ» – один з органів охорони кордону, де гендерну рівність можна чітко простежити. До початку повномасштабного вторгнення в ОКПП «Київ» проходили службу 48 відсотків жінок-прикордонниць. Зараз вони продовжують нести службу на рівні з чоловіками. Цей проєкт має глибоку сутність і розуміння сучасної української жінки-військовослужбовиці», – зазначив начальник ОКПП «Київ» полковник Олег Трофіменко.

На фотоілюстраціях 10 різних прикордонниць з різними долями. Це жінки, які на момент повномасштабного вторгнення проходили службу на Київщині в столичних аеропортах і здійснювали прикордонний контроль, ті, хто проходив службу в Маріуполі і момент повномасштабного вторгнення застали у цьому місті. Це жінки, які проходили службу в зоні АТО чи ООС ще з 2014 року. Жінки, які мали можливість звільнитись, але лишились вірними присязі, своєму народу і зараз продовжують виконувати завдання з охорони й оборони нашої країни.

«Ця виставка має не лише культурний, а й соціальний вимір. Вибір професії не має залежати від гендерних стереотипів. Жінки можуть бути ким завгодно та реалізувати себе в цій ролі»,  - зазначив заступник Представника UNFPA в Україні та старший координатор з надзвичайних ситуацій Мустафа Ельканзі. 

«Я дуже б хотіла побажати кожній, щоб їх цінували. Щоб вони відчували в цій країні, що вони потрібні. Мене попросили, щоб я щось сказала надихаюче, то саме ця виставка є надихаючою», - резюмувала Римма Зюбіна, українська акторка, телеведуча та громадська активістка.

На презентацію фотопроєкту також завітала Анастасія Дмитрук - українська поетеса, де висловила слова вдячності та підтримки учасницям проєкту та продекламувала декілька поезій зі своєї творчого доробку.

Фотопроєкт «Неймовірна» реалізований за ініціативи Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Світлини жінок-прикордонниць безоплатно зробила фотографиня з Борисполя Оксана Шевченко.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси