У Навчальному центрі Морської охорони військовослужбовці прикордонних загонів практикувалися в управлінні малим катером

НАЗАД
18 жовтня 2023 09:43

Моторист-рульовий повинен досконало знати основи судноводіння й всебічно володіти навичками безаварійної та ефективної експлуатації катера в будь-яких погодних умовах, у різних типових та нетипових ситуаціях.

Просторове мислення, висока дисциплінованість та уміння вести спостереження за навколишньою місцевістю – важливі фактори для своєчасного виявлення загроз, що перешкоджають вільному проходженню малого прикордонного катера.

Протягом трьох тижнів військовослужбовці з чотирьох прикордонних загонів опановували курс підвищення кваліфікації за програмою «Моторист-рульовий малого прикордонного катера».

Під час професійної підготовки прикордонники отримали чимало теоретичних знань й опанувати практичними навичками управління малим катером, обслуговування його технічних засобів й механічної установки.

 «Ви, як мотористи-рульові малих прикордонних катерів, повинні знати та дотримуватися усіх морехідних правил і законів водних шляхів. Не дозволяйте нікому перебувати на будь-якій частині катера, що не призначена для цього. Коли люди сідають на катер, висаджуються з нього, або перебувають на кормі катера, завжди зупиняйте двигун. Недостатньо перемкнути підвісний двигун на нейтральну передачу. Командир малого катера зобов'язаний вести постійне зорове й слухове спостереження. Ні пасажири, ні вантаж не повинні блокувати поле зору водія», - зауважив у ході навчання командир малого катера Роман Брусановський.

Разом з тим, старший викладач електромеханічного обладнання Сергій Жильцов наголосив на суворому дотримання вимог техніки безпеки під час використання двигуна: «Запуск двигуна з ввімкнутим реверсом небезпечний, тому що це може привести до перекидання водія та пасажирів з катера. Експлуатація двигуна здійснюється тільки з встановленим кожухом-обтічником. Суворо забороняється робити запуск двигуна без занурення у воду, що може призвести до виходу з ладу насоса забортної води та самого двигуна».

Військовослужбовці напрацювали фахові знання та навички, успішно склали комплексний іспит, отримали відповідні свідоцтва і відтепер якісно та ефективно застосовуватимуть малі прикордонні катери на річкових ділянках державного кордону України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси