У «Краківці» пройшла зустріч керівників прикордонних відомств України і Польщі

НАЗАД
26 жовтня 2021 16:08

Сьогодні, 26 жовтня, Сергій Дейнеко та Томаш Прага обговорили ситуацію на спільній ділянці кордону та стан співробітництва між прикордонними відомствами.

Зустріч Головних Прикордонних Уповноважених України і Польщі відбулася в пункті пропуску «Краківець».

Очільники відомств відзначили, що прикордонне співробітництво обох держав розвивається успішно і посилюється на підставі не лише міжнародних угод, а й в дусі взаємної довіри та поваги.

«Ми вдячні Прикордонній варті Республіки Польща, що залишаєтесь нашим надійним партнером. Впевнений, що ми й надалі будемо розвивати дружні відносини між прикордонниками України та Республіки Польща на благо наших народів», - зазначив Сергій Дейнеко.

Він додав, що стратегічний курс на європейську інтеграцію України залишається незмінним, а одним з пріоритетних аспектів реалізації державної політики у сфері охорони державного кордону є впровадження інтегрованого управління кордоном.

Головний комендант Прикордонної варти Республіки Польща Томаш Прага також наголосив на високому рівні співпраці прикордонників України та Польщі. Він висловив впевненість, що ця співпраця й надалі залишатиметься надійним щитом у протидії протиправній діяльності на спільній ділянці рубежу.

Сторони констатували, що обстановка на спільному державному кордоні є динамічною, проте контрольованою. Основними загрозами залишаються незаконна міграція та контрабандна діяльність, особливо пов’язана з переміщенням тютюнових виробів як через пункти пропуску, так і поза ними. Актуальною залишається проблематика використання протиправними елементами малої авіації з метою незаконного переміщення сигарет.

«Охорона кордону з країнами ЄС і Республікою Польща зокрема, є одним із пріоритетних наших завдань. За умов, що тактика дій контрабандистів постійно вдосконалюється, дуже важливим є своєчасний обмін інформацією про можливу підготовку до протиправної діяльності, взаємна допомога та обмін досвідом, продовження співпраці оперативних підрозділів прикордонних відомств. Як свідчить досвід, організація та проведення спільних заходів значно знижує діяльність груп, причетних до транскордонної організованої злочинності», - сказав Голова Держприкордонслужби України.

Окрім цього, на обстановку суттєво впливає епідеміологічна ситуація, повязана із розповсюдженням особливо небезпечної інфекційної хвороби COVID-19. Водночас сторони позитивно оцінили співпрацю у сфері функціонування пунктів пропуску в умовах пандемії. Зазначалося, що рух через кордон був адаптований під розвиток епідеміологічної ситуації, а після послаблення карантинних обмежень залишається безперебійним і здійснюється ритмічно.

Також наголошувалося на необхідності після завершення карантинних заходів відновлення несення служби спільними патрулями.

«Такий вид співпраці на кордоні є дієвим інструментом запобігання протиправній діяльності та допомагає ефективно протидіяти транскордонній злочинності», - сказав Сергій Дейнеко.

Сторони обговорили питання подальшої взаємодії та необхідності удосконалення всіх існуючих форм співпраці. За результатом зустрічі сторони підписали протоколи та План розвитку співробітництва між Державною прикордонною службою України і Прикордонною вартою Республіки Польща на 2022-2023 роки.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси