У Конотопі відкрили Пам’ятну дошку прикордоннику Олегу Коновалу та вручили державну нагороду його рідним

НАЗАД
27 вересня 2023 08:59

Днями у Конотопському індустріально-педагогічному фаховому коледжі Сумського державного університету відкрили Пам’ятну дошку випускнику – прикордоннику Олегу Коновалу, який загинув на війні, захищаючи територіальну цілісність і незалежність рідної України.

У заході взяли участь колектив коледжу, рідні й близькі загиблого воїна, керівництво міста Конотоп, персонал Держприкордонслужби України.

Старший майстер-сержант Коновал Олег Григорович народився 2 вересня 1982 року в місті Конотоп, що на Сумщині.

Близько 20 років прослужив у лавах Державної прикордонної служби України. Розпочинав службу в Сумському прикордонному загоні, а з листопада 2020 року був переведений до Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Сміливий, завзятий, завжди відданий своїй справі. Вітався завжди першим і словами «Слава Україні», завжди вірив у незалежність та самостійність нашої держави. І саме з такими стійкими переконаннями боронив Батьківщину до останнього подиху.

Олег разом із побратимами виконував бойове завдання на Луганщині в районі населеного пункту Новоєгорівка.

20 березня 2023 року, в результаті штурмових дій противника, Олег Коновал дістав поранення, несумісні з життям.

У Олега Коновала залишилась дружина та двоє дітей.

Указом Президента України від 19 червня 2023 року старшого майстер-сержанта Олега Коновала нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

«Дійсно, сьогодні дві важливі події в житті нашого коледжу. Адже рівно 78 років тому, в далекому 1945 році, саме 26 вересня, був заснований наш навчальний заклад. Але сьогодні ми пишемо нову історію, під назвою «КІПФК в умовах війни». Ми дякуємо нашим захисникам, нашим захисницям, які дають нам можливість працювати, навчатися, просто жити. Ми будемо пам’ятати, якою ціною нам дають можливість бачити один одного, дивитися на небо, на сонце, бачити рідних. Коли людина втрачає близьку людину – це велике горе, але коли людина гине за незалежність нашої держави – це втрата не тільки для родини, а й для всієї країни. Від всього колективу коледжу, від себе особисто, низький уклін батькам Олега за те, що дійсно виховали мужнього воїна-героя, справжнього патріота нашої держави. Випускник нашого коледжу Олег Коновал не зрадив своїм принципам, своїм цінностям, переконанням, навіть перед обличчя смерті. І сьогодні нехай ця меморіальна дошка нагадує всім нам про героїчний вчинок нашого героя, героїчний вчинок усіх захисників і захисниць, які зараз захищають і виборюють нашу незалежність. А пам’ять про героя назавжди залишиться в наших серцях», - звернувся до присутніх директор коледжу Дмитро Косенко.

Почесне право відкрити пам’ятний знак Воїну Світла, який загинув за незалежність України, було надано батьку Григорію Коновалу та дружині Жанні Коновал.

Військовий священник отець Степан здійснив обряд освячення меморіальної дошки.

Начальник відділу соціально-гуманітарного забезпечення Східного регіонального управління Держприкордонслужби України полковник Володимир Дроздов, звертаючись до учасників заходу, зазначив: «Маю честь, в цей теплий вересневий день, нагадати всім про пам’ять. Про ту пам’ять, яку всі ми маємо берегти. Олег був прикордонником, був прикордонником не тільки за професією, а й по духу. Він охороняв не тільки державний кордон України, він охороняв кордони своєї сім’ї, своєї родини. І тепер поведе нас з небесних осель щиро вірити у всіх нас. Я в цьому переконаний, герої вмирають у фізичному світі, але вони живуть завдяки нашій пам’яті. Ми зобов’язані пам’ятати, яким був Олег. Згадуючи спогади його побратимів, під час служби в Луганському прикордонному загоні імені героя України полковника Євгенія Пікуса, Олег завжди був попереду, завжди був ініціатором і рушійною силою тих військових дій, в яких брав участь. Побратими його згадують виключно як життєрадісну, усміхнену товариську людину. На нього завжди можна було покластися, він завжди давав вчасно пораду, підставляв своє братнє плече. Тому ми не маємо права впадати у відчай, надавати ворогу шанс нас здолати – Олег цього не хоче. Він все робив для того, аби Україна далі була самостійною державою, боронив її незалежність і територіальну цілісність, і віддав своє життя, загинувши на території Луганської області під час виконання бойового розпорядження, з усією притаманною йому завзятістю. Але смерть такий стан, який тепер дозволяє Олегу берегти усіх нас. Олег дійсно мужній воїн, мужній син, мужній чоловік, мужній прикордонник, він достойний пам’яті усіх нас».

Полковник Володимир Дроздов вручив дружині Олега пані Жанні державну нагороду орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Нехай його подвиг не буде забутим. Вічна пам’ять і вічна слава Герою!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси