У Києві презентували фотопроєкт «Біль» про героїзм і стійкість прикордонників

НАЗАД
20 сiчня 2024 14:45

Учора в Києві в приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася презентація фотопроєкту «Біль», який розповідає історії дев'яти прикордонників Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ».

Фотопроєкт розповідає про героїв нашого часу. Про тих, хто не скорився, не впав на коліна, не схилив голову, не опустив руки... Проєкт розповідає про прикордонників і прикордонниць, які попри втрату близьких, страждання рідних, власні переживання, перебування в оточенні та полоні, не зламалися. Про тих, хто після всього пережитого стоїть на захисті країни й зараз. Про нескорених людей нескореної України.

«Біль - це про життя сьогодні. Я впевнений, що кожна сім'я, кожен українець відчув, що таке повномасштабне вторгнення, відчув той біль, перебуваючи в полоні, втрачаючи близьку людину, товариша по службі, перебуваючи тривалий час у розлуці з родиною, і не зупинився, а далі проходить службу або працює заради Перемоги України. Прикордонники й прикордонниці – незламні. Ми з честю виконуємо свої обов'язки. Ми перші зустрічаємо ворога і будемо до останньої краплі крові боронити наші кордони», - сказав начальник Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» полковник  Богдан Гуменюк.

Фотограф проєкту – Оксана Шевченко, яка працювала над фотопроєктом безоплатно, зауважила, що цією роботою їй хотілось показати героїчних людей, які є серед нас. Вона підкреслила, що фото допоможуть людям і країні знати своїх Героїв в обличчя. Чоловіки, які є учасниками проєкту – пройшли через російський полон. Їх мужність, емоції та настрій фотографиня намагалася передати через відповідне освітлення та гру контрастів, адже світлини у проєкті чорно-білі.

«Я проходжу службу в Державній прикордонній службі України з 2012 року. Під час повномасштабного вторгнення разом з побратимами ми обороняли Маріуполь. Була дуже велика кількість ворожої сили. На той час у нас вже було недостатньо боєприпасів. На позиції я залишився один. У мене при собі була  одна граната. Я не хотів здаватися в полон. Вирішив підірватися і забрати ворога з собою. Коли він підійшов впритул, я кинув йому під ноги гранату. Ворог був знищений, я залишився живий», - розповів учасник проєкту Денис Нестеренко.

«Я народилася у Латвії. Разом зі своїм чоловіком, теж прикордонником,  у 1991 році приїхала в Україну. Згодом також доєдналися до прикордонного відомства. Під час повномасштабного вторгнення знаходилася на службі в Маріуполі. Мені було поставлено завдання швидко зібрати всі документи, які б могли потрапити у руки ворогу. Майже місяць ми були в оточенні, під вогнем. Щоб зберегти життя військовослужбовців-жінок ми залишили Маріуполь. Добиралися важко. Ми проїхали понад 20 блокпостів ворога. Моя мрія - дочекатися наших хлопців з полону і повернутися у Маріуполь під прапором України», - сказала учасниця проєкту Олена Горпинченко.

Учасник проєкту Олег Майстренко розповідає, що біль для нього – це 24 лютого 2022 року. У день широкомасштабного вторгнення він був співробітником відділення зв’язку відділу прикордонної служби «Гостомель». Прикордонник не лише знищив усю інформацію, яка б могла потрапити ворогу, але й врятував життя побратиму, якого вибуховою хвилею відкинуло і він зламав ногу. Олег відтягнув його з лінії вогню.

Олена Гребенюк – цивільний фельдшер медичного пункту ОКПП «Київ», вона присвятила медичній справі в підрозділі 18 років. Медикиня майже два місяці перебувала з прикордонниками та надавала медичну допомогу тим, хто цього потребував. Донька Олени залишилася з двома неповнолітніми дітьми – 2 та 6 років. Зять Олени у 2022 році отримав тяжкі поранення під Мар’їнкою. Пів року чоловік боровся за життя, проте серце воїна не витримало.

Фотопроєкт «Біль» є другою успішно реалізованою роботою. У квітні 2023 року ОКПП «Київ» презентував фотопроєкт «Неймовірна», що розповідає про прикордонниць. За підтримки просторів «Вільна» цей проєкт відвідав більш як 30 міст України.

Проєкт «Біль»: героїзм і стійкість прикордонників – реалізовано за ініціативи ОКПП «Київ» та за підтримки засновниці Business Woman Club Анни Крисюк у співпраці з мультимедійною платформою Іномовлення України Укрінформ.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси