У Києві представники України та ОБСЄ обговорили питання протидії незаконному обігу зброї

НАЗАД
12 березня 2019 15:44

Зустріч високого рівня з питань запобігання і боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин на території України та за її межами відбулася сьогодні у Києві.

Учасники зустрічі обговорили виклики, нагальні потреби та ініціативи із запобігання та боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин, а також взаємодію між відповідними державними зацікавленими сторонами, державами-учасницями ОБСЄ та міжнародними організаціями.

«Протидія незаконному обігу зброї є передумовою безпеки в Україні та Європі. Ми запрошуємо міжнародних експертів долучитися до розроблення електронного класифікатора зброї, створення реєстру зброї та інтеграції інформаційних систем для підтримки здійснення контролю за зброєю», – зауважив під час зустрічі заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров.  

У ході зустрічі також зазначалося, що Секретаріат ОБСЄ, діючи на підставі запиту Державної прикордонної служби України, здійснив оцінку потреб у боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових  речовин в межах та при перетині державних кордонів. Аналіз показав, що існує чітке усвідомлення безпекових загроз, пов’язаних з незаконним обігом зброї та вибухонебезпечних речовин, та наявність певних прогалин як в нормативному полі, так і у сфері інституційних спроможностей органів, які задіяні в цьому процесі.

«Протягом минулого року прикордонниками виявлено та вилучено 668 одиниць зброї, понад 22 тисячі боєприпасів та майже 59 кілограмів вибухових речовин», - повідомив під час зустрічі заступник директора Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби Анатолій Смородський.

Для подолання проблеми, що обговорювалася, започатковано спільний з ОБСЄ проект «Посилення спроможностей Державної прикордонної служби у протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухівки через державний кордон України». З цієї нагоди було проведено перше засідання Наглядової ради спільного з ОБСЄ проекту.  

«Посилення спроможності прикордонної служби – це лише частина загального процесу, який охоплює набагато ширші компетенції. Ми маємо сконцентруватися й на посиленні оперативних спроможностей МВС, в тому числі  підтримці криміналістичної служби. МВС зацікавлене не лише в обміні досвідом та вивченні передових європейських практик, але й у запровадженні міжнародної менторської програми з криміналістики  у сфері обігу зброї», – зазначив Сергій Гончаров.

Координатор діяльності ОБСЄ з протидії транснаціональним загрозам Раса Остраускайте відзначила досягнення МВС на шляху подолання проблеми незаконного обігу зброї та запевнила у подальшій підтримці проектів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси