У капеланському підряснику і словом Божим на устах

НАЗАД
22 серпня 2022 15:40

Воїни Світла – це ті воїни, які стали на захист Батьківщини на боці добра і правди. Вони боронять Вітчизну від окупанта, захищають рідну землю від супостата. Бережуть своє, не зазіхаючи на чуже, й не дають плюндрувати загарбнику рідні міста і села.

 

- Воїни Світла і ніяк інакше! Бог, як би Його хто не називав, завжди на боці Світла й Правди, а отже разом з Україною і її воїнами, - каже військовий священник капелан отець Андрій, коли його спитали, як по-християнськи назвати захисників України.

Отець Андрій родом  зі Львівщини. Закінчив Львівську духовну семінарію. Прийняв сан священнослужителя. Протоієрей. Понад 4 роки ніс слово Господнє до прихожан в храмах божих на Львівщині, а останні 20 років – на Житомирщині.

Одного дня священник для себе зрозумів, що має бажання також допомагати відкривати таємниці християнського вчення і військовим. Посада капелана була обрана не випадково, адже працювати у військовому колективі справа не легка і потребує глибокого розуміння військового світу. І це стало черговим викликом для отця Андрія.

- Капелан – це людина, яка повсякчас служить Богові й побожному Українському народові. Це священнослужитель, що повинен бути поруч з людьми, які щохвилини готові пожертвувати своїм життям за правду, за рідну землю, за виконання взятого на себе обов’язку військової присяги – захисту Української держави та Українського народу. Надихати наших воїнів на звитяжну боротьбу проти заклятого ворога», - каже духовний отець.

Капелани – також воїни, воїни на своєму духовному фронті. Не маючи в руках зброї, вони словом в змозі надихнути на перемогу та подолання будь-яких труднощів. Їх зброя – то Слово Боже. Недаремно в Писанні сказано: «Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби. Через це візьміть повну Божу зброю, щоб могли ви дати опір дня злого, і, все виконавши, витримати. Отже, стійте, підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведності, і взувши ноги в готовість Євангелії миру. А найбільш над усе візьміть щита віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого. Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже».

У військовій частині капелан вже майже 5 років. І за цей час допоміг не одній заблукалій душі знайти своє місце та шлях до Бога.

- Під час зустрічей з духовними чадами кожен приходить зі своїми духовними тягарями. Хтось йде, щоб отримати таїнства сповіді чи причастя, хтось звертається за освяченням чи чином погребіння, хтось просто приходить поспілкуватись в пошуках милості Божої та благодаті Святого Духа. Дехто приходить задля розширення свого світосприйняття та знань про християнство. Були випадки, коли приходять військовослужбовці, які дотримуються атеїстичних поглядів або сповідують іншу релігію. Але всі вони - захисники, які боронять свою Батьківщину. Не відмовляю нікому, - констатує отець Андрій.

З початком повномасштабного вторгнення ворога в Україну військовий священник каже, що людей, які звертаються до Бога, стає більше. Люди шукають захист в молитві. Моляться за перемогу України та оберіг її воїнів. Настановляє Святе Письмо: «У слові істини, у силі Божій, зо зброєю правди в правиці та лівиці».

Бог створив людину вільною. І Бог дасть сили вистояти і залишитись Україні вільною державою з вільними громадянами. Це і наш вибір – вільна, суверенна, незалежна та процвітаюча Україна! Тому боронімо її і будемо непохитні у своїй вірі і своєму виборі!

Слава Україні!

З нами Бог!

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси