У І півріччі 2020 року зафіксовано більш як 200 нереалізованих спроб підкупу прикордонників та 33 «вдалих»

НАЗАД
24 липня 2020 11:54

У Держприкордонслужбі постійно проводяться превентивні антикорупційні заходи, а також заходи проти хабарників і хабародавців.

Керівництво служби, підрозділів забезпечення доброчесності, психологи, капелани, фахівці кадрового менеджменту невпинно проводять роботу, що формує нетерпимість до корупції серед прикордонників. І ця робота дає свої плоди.

За перші шість місяців цього року зафіксовано більш як 200 випадків, коли прикордонники відмовлялись від неправомірної вигоди. Загальна вартість цих «пропозицій» перевищує 320 тисяч гривень. Зазвичай про пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі Держприкордонслужби офіцери внутрішньої безпеки інформують компетентні органи про виявлення ознак кримінального злочину. Стаття 369 Кримінального Кодексу України, у залежності від обставин та важкості злочину, передбачає для хабародавців відповідальність від штрафу (від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зазначимо, що у відомстві діє ефективна практика заохочення нагородами та грошовими преміями достойних військовослужбовців, зокрема тих, які відмовляються від хабарів.

Крім формування доброчесності, суттєвий результат антикорупційної діяльності відомства дає робота підрозділів внутрішньої та власної безпеки. За звітний період ними проведено понад 7 сотень перевірок порядку несення служби. Чимало прикордонників зрозуміли, що щедра пропозиція сприяння протиправній діяльності може бути під оперативним супроводом офіцерів ВБ.  Результатами їх роботи стали виявлення багатьох порушень (не лише корупційних) та притягнення ста п’ятдесяти військовослужбовців до адмінвідповідальності, переміщення півсотні прикордонників до інших місць служби та звільнення шістьох зі служби.

За фактами причетності персоналу відомства до вчинення корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень, у I півріччі до ЄРДР внесено 33 повідомлення. Серед затриманих за корупцію – вісім офіцерів та 25 військовослужбовців сержантського складу. Дванадцятеро із затриманих зловживали службовим становищем та сприяли протиправній діяльності на кордоні, з них 7 були причетні до контрабанди сигарет.

На цей час винними у вчиненні корупційних правопорушень визнано  чотирьох прикордонників. Трьом з них призначено тримісячний арешт з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави строком 3 роки. Іншому призначено штраф у розмірі 26,5 тис. грн та теж на 3 роки позбавлено права обіймати посади чи займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави. Стосовно решти випадків тривають досудові розслідування та розгляд справ у судах.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси