У хвилину мовчання вшановуємо Владислава ВАСКО - вірного Сина Українського народу

НАЗАД
16 березня 2024 09:00

15 березня 2023 року, під час виконання бойового завдання зведеного прикордонного загону, що входить до складу Сил оборони України, героїчно загинув сержант Васко Владислав Миколайович

Боєць підрозділу спеціального призначення «ДОЗОР» сержант Владислав ВАСКО народився 11 серпня 1998 року, в селі Борозенське, Бериславського району, Херсонської області.

Змалечку Владислав займався спортом та вів здоровий спосіб життя. Займався вільною боротьбою, в якій досягнув ІІІ-го спортивного розряду серед дітей.

У 2016 році, після закінчення Борозенської ЗОШ №1, вступив до лав Національної гвардії України в місті Херсон. Молодий, амбітний гвардієць, підписавши контракт на 3 роки, отримав перший досвід військової служби та досвід бойових дій на Донеччині під час антитерористичної операції.

У 2019 році, після закінчення контракту юнак приймає рішення спробувати себе в цивільному житті та вирушає до Республіки Польща де певний час працював будівельником.

Але, вже на початку 2021 року Владислав повертається до України до рідної Херсонщини і підписує контракт до лав Державної прикордонної служби у Херсонському прикордонному загону. В подальшому, дізнавшись про можливість проходити службу в підрозділі спеціального призначення «ДОЗОР» в місті Херсон, Владислав одразу подав свою кандидатуру на курс відбору, який успішно пройшов. Від 17 листопада 2021 року був призначений на посаду та проходив службу в підрозділі спеціального призначення «ДОЗОР».

Пекельне 24 лютого 2022 року Владислав ВАСКО зустрів з побратимами у відрядженні на ділянці Західного регіонального управління ДПСУ, де брав участь у спеціальній операції по боротьбі з організованою злочинністю на кордоні. Бійці отримали наказ терміново вирушати до Столиці, де мали приєднатись до зведеного  прикордонного загону. Далі – бої за Київ.

В кінці квітня, після успішної контр-наступальної операції на Київщині та Чернігівщині, зведений прикордонний загін отримує нові бойові завдання та вибуває на Харківщину. Владислав у складі бойових груп брав участь у звільненні ряду населених пунктів на околицях обласного центру, серед яких Черкаські Тишки, Питомник, Нове та Дементіївка. Головне завдання було – відкинути ворога якнайдалі від міста Харків, з яким зведений прикордонний загін впорався.

З вересня 2022 року Владислав у складі зведеного прикордонного загону виконував спеціальні та бойові завдання в межах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.

15 березня 2023 року, з метою недопущення просування ворожих військ на Запорізькому напрямку, зведений прикордонний загін отримав завдання на штурм позицій загарбників. Бойова група, в якій був Владислав, рухалась на першому бронетранспортері, відтак першою вступила в запеклий бій з ворогом. Окрім стрілецького бою противник, ризикуючи втратити позиції, застосував велику кількість протитанкових керованих ракет. Один з ворожих снарядів влучив у бронетранспортер, в якому був Владислав.. Того дня прикордонники виконали бойове завдання, але, на жаль, сержант Владислав Васко та полковник Олександр Очеретнюк вийшли з цього бою на щиті. Бійці отримали численні поранення, несумісні з життям, та загинули на місці.

Указом Президента України від 26 липня 2023 року № 448/2023 за особисту мужність і героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету та цілісності України нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). 

Схиляємо голови у скорботі за нашим Побратимом і за всіма Захисниками, що полягли за Україну.

Будемо боротися до кінця, аби окупанти відповіли за кожен крок свого нікчемного життя та злочини, скоєні в Україні!

ВІРОЮ І ПРАВДОЮ!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси