У Держприкордонслужбі вдосконалюють систему запобігання переміщення через кордон радіоактивних речовин та ядерних матеріалів

НАЗАД
23 листопада 2016 11:26

Адміністрація Держприкордонслужби продовжує вживати заходи щодо вдосконалення та нарощування складових системи запобігання виявлення та припинення спроб незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних речовин та ядерних матеріалів.

Адміністрація Держприкордонслужби продовжує вживати заходи щодо вдосконалення та нарощування складових системи запобігання виявлення та припинення спроб незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних речовин та ядерних матеріалів.

Так, у рамках реалізації спільного з Міністерством енергетики США проекту міжнародної технічної допомоги «Виявлення та припинення ядерної контрабанди» триває робота щодо встановлення в 5 пунктах пропуску на українсько-білоруській ділянці державного кордону сучасних, високоефективних комплексів автоматизованого контролю за переміщення радіоактивних речовин та ядерних матеріалів.

Одночасно з налагоджувальними роботами, які проводяться в пунктах пропуску, Адміністрація Держприкордонслужби здійснює підготовку інспекторів прикордонної служби-дозиметристів. Нещодавно для виявлення радіоактивних речовин та ядерних матеріалів з використанням стаціонарного та переносного обладнання в підрозділах Луцького та Чернігівського прикордонних загонів організовано та проведено тренінги. Навчання проводились досвідченими спеціалістами РХБЯ захисту прикордонного відомства.

Під час тренінгів персонал отримав теоретичні знання та практичні навички щодо основ дозиметрії, загроз, пов’язаних з контрабандою ядерних матеріалів та незаконним обігом радіоактивних речовин, впливу різних видів іонізуючих випромінювань на людину та навколишнє природне середовище, способів та методів захисту від них.

Також під час занять були розглянуті питання принципів роботи стаціонарного та переносного обладнання, методики та порядок огляду осіб, транспортних засобів, вантажів (речей), пошуку, локалізації, первинної ідентифікації радіоактивних матеріалів, дотримання та забезпечення безпеки особового складу під час огляду об’єктів з підвищеними рівнями радіоактивності.

Для закріплення вивченого здійснювалися раптові перевірки виконання заходів з виявлення та припинення спроб незаконного переміщення через державний кордон радіоактивних речовин та порядку реагування на виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу.

Так, нещодавно для перевірки було надіслано 2-х навчальних порушників з закладками радіоактивних речовин. В результаті спрацювання комплексу автоматизованого контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів типу «Янтар» - їх було відразу виявлено та виведено з загального пасажиро-транспортного потоку й направлено на поглиблений огляд. 

Основні зусилля під час таких навчальних тренінгів зосереджені на відпрацюванні виявлених проблемних питань та підготовці особового складу до практичних дій у випадках виявлення радіоактивних матеріалів.

За результатами проведених заходів персонал підрозділів, який брав участь у навчанні, буде допущений до самостійної роботи як з переносним обладнанням, так і зі стаціонарними комплексами

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси