Тринадцятьом загиблим в АТО прикордонникам посмертно присвоєно чергове військове звання

НАЗАД
15 вересня 2017 12:51

Сьогодні за участю керівництва прикордонного відомства та керівників органів охорони держаного кордону в Державній прикордонній службі України відбулася зустріч з сім’ями загиблих прикордонників, які віддали життя захищаючи незалежність України під час ан

Сьогодні за участю керівництва прикордонного відомства та керівників органів охорони держаного кордону в Державній прикордонній службі України відбулася зустріч з сім’ями загиблих прикордонників, які віддали життя захищаючи незалежність України під час антитерористичної операції.

У заході, який відбувся в Адміністрації Держприкордонслужби, взяли участь сім'ї 13-ти полеглих прикордонників, інші сім’ї загиблих охоронців кордону перебували в органах Держприкордонслужби звідки велася відеоселекторна трансляція.

Рідним загиблих Героїв вручили Відзнаку Президента України медаль «За участь в антитерористичній операції», а 13-м полеглим захисникам Вітчизни, присвоєно чергове військове звання (посмертно).

- Ми зібралися, щоб вшанувати світлу пам’ять хоробрих людей, справжніх чоловіків, патріотів, які в складний для нашої батьківщини час, зі зброєю в руках постали на її захист, - зауважив у своєму зверненні до присутніх перший заступник Голови Держприкордонслужби Василь Серватюк.

- Складно висловити словами ті почуття, що переживає кожен із нас пригадуючи 67 героїв, які віддали своє життя за Україну, її суверенітет та незалежність, за своїх бойових товаришів, заради майбутнього, за нашу свободу! Ніхто не поверне матері сина, дружині чоловіка, дитині батька… Але наші полеглі бойові побратими живі і житимуть доти, поки вони залишатимуться в наших серцях, - додав Василь Миколайович.

Присутні вшанувати пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

За словами Василя Серватюка, наш особовий склад продовжує виконувати надзвичайно складні та відповідальні завдання як в районі проведення АТО, так і на інших ділянках. Загалом понад 18 тисяч прикордонників брали участь в АТО, 781 відзначений високими державними нагородами. Це військовослужбовці, які не словом, а ділом щодня, щохвилини відстоюють право українського народу на незалежність і самостійність.

Ми вкотре згадуємо генерал-майора  Ігоря Момота. Життя для цього героя закінчилося 11 липня 2014 року. Цього дня на світанку терористи відкрили вогонь по позиціях прикордонників у Зеленопіллі, що на Луганщині, де несли службу військовослужбовці Оршанецького навчального центру. 8 снарядів з установки «Град» лягли віялом навколо намету, де перебував полковник Ігор Момот. Заступник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби України загинув миттєво... Ніхто не заперечить – Ігор Момот був справжнім патріотом своєї Вітчизни. На сході він особисто сформував і очолив мотоманеврену групу Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби, що охороняла рубіж на найбільш уразливих ділянках Донецької та Луганської областей. Його підрозділ неодноразово вступав у бій з незаконними військовими формуваннями. Він горою стояв за бійців. Поки Ігор Момот перебував в зоні АТО – жоден прикордонник там не загинув. Він мріяв повернути додому всіх, хто з ним приїхав, живими...

Назавжди закарбується у нашій пам’яті й ім’я героя-прикордонника Євгена Пікуса. Коли службова машина з офіцерами підірвалась на фугасі, Євген на руках виніс з-під вогню двох тяжкопоранених офіцерів. Загинув він у бойовому зіткненні у Красній Талівці – прикордонники зупинили диверсійно-розвідувальну групу, котра порушила кордон з території Росії. Бій тривав 2,5 години, терористів підтримували вогнем мінометів двох бронетранспортерів та двох БМП з Російської Федерації. Також українських прикордонників обстрілювали некерованими реактивними снарядами 2 бойові вертольоти Мі-24 Збройних сил РФ. У бою загинули 4 прикордонники, троє отримали поранення, однак прорив через кордон не відбувся.

Неначе кістка в горлі ненажерливих терористів, які за будь-яку ціну прагнули захопити Дебальцеве, стало смт Фащівка, і зокрема блокпост на перехресті Нетішине – Чернухіне – Фащівка – Дебальцеве. Жорстокість боїв за блокпост «Балу» вражала. В останніх вогневих сутичках, коли ворог немов оскаженілий поливав прикордонників свинцевим дощем зі всіх можливих калібрів, «зелені кашкети» втратили свого бойового побратима – старшого лейтенанта В’ячеслава Семенова. Він очолював останній наряд на тих позиціях і зробив все, щоб зберегти життя своїх підлеглих.

Обов’язок кожного прикордонника сьогодні – увічнювати пам’ять загиблих героїв АТО, вклонятися батькам, які виховали мужніх синів, та своєю відданою працею щоденно наближати перемогу.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси