Створення системи попередньої інформації про пасажирів в Україні. В Адміністрації Держприкордонслужби презентували міжнародний досвід

НАЗАД
22 грудня 2021 09:10

Учора, 21 грудня, в Адміністрації Держприкордонслужби за сприяння ОБСЄ відбулася міжнародна онлайн-нарада, на якій презентували міжнародний досвід та кращі практики у сфері попередньої інформації про пасажирів та реєстраційних записів.

Окрім цього, учасники заходу розглянули Концепцію дорожньої карти для створення системи функціонування API/PNR в Україні.

Участь в обговоренні взяли представники ДПСУ, Секретаріату КМУ, МЗС, митної та міграційної служб, СБУ, НПУ, МВС, НАБУ, ОБСЄ, МОМ, EUAM та інші.

Відмітимо, що завдання зі створення системи обробки попередньої інформації про пасажирів визначено Стратегією інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року. Воно покладено на Держприкордонслужбу відповідним розпорядженням Уряду.

Заступник Голови Дежприкордонслужби Вадим Ченчик подякував міжнародним партнерам за допомогу та підтримку відомства та зазначив, що створення такої Системи суттєво підвищить боротьбу з транскордонною злочинністю та тероризмом.

«З кожним роком пасажиропотік між державами зростає, а це потребує забезпечення надійного захисту кордонів від злочинів, пов’язаних з перевезенням пасажирів повітряним транспортом і лише фізичної перевірки пасажирів та їх проїзних документів стає недостатнім. Саме тому наша держава приєднується до країн, які запроваджують або використовують систему обробки інформації про пасажирів API/PNR», - зазначив він.

Вадим Ченчик додав, що Державна прикордонна служба єдине відомство в Україні, яке вже започаткувало обробку, використання API-даних та створило відповідний підрозділ для обробки цих даних.

Окремо зазначалося, що у 2020 році у співпраці з Міжнародною організацією з міграції для ДПСУ створено програмне забезпечення, яке дозволяє обробляти API дані в автоматичному режимі.

Як відмітив Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен, Проєкт, що сьогодні розглядається, спрямований на ознайомлення ДПСУ та інших державних органів України з міжнародним досвідом та передовою практикою створення і функціонування таких систем.

Він наголосив на важливості, що на заході присутні представники різних правоохоронних органів, органів влади, інших організацій, тому що саме міжвідомча співпраця є ключовим фактором для створення і ефективного існування національної системи API/PNR.

Координатор проєктів ОБСЄ в Україні зазначив, що створення таких систем йде у повній відповідності до низки резолюцій Ради Безпеки ООН і створюючи національну систему API/PNR дуже важливо приділяти належну увагу механізмам захисту даних, а також захисту прав людей.

«Система обробки попередньої інформації про пасажирів є цінним, сучасним, ефективним інструментом боротьби з терористичними загрозами та особливо тяжкими злочинами і Україна на даний час знаходиться на шляху її впровадження. Проте ми переконані, що маючи вже певний досвід по запровадженню системи API даних в Україні та враховуючи презентації, поради, досвід міжнародних експертів з Канади та Великобританії, які розробили матеріали в рамках спільного Проєкту з ОБСЄ, нам вдасться якнайшвидше впровадити ефективну та дієву систему обробки даних про пасажирів в Україні», - зазначив начальник управління  інформаційно-аналітичного забезпечення та кримінального аналізу ДПСУ Андрій Треус.

Під час наради був розглянутий поточний стан та перспективи розвитку у цьому напрямку. Зокрема своїм досвідом ділилися міжнародні експерти – представники Великої Британії та Канади, які мають багаторічний практичний досвід зі створення систем обміну інформацією. Вони довели основні вимоги та рекомендації, що містяться у міжнародному законодавстві щодо попередньої інформації про пасажирів та реєстраційних записів пасажирів з прикладами їх впровадження в національне законодавства Великої Британії, Угорщини, Канади, Нідерландів, Франції.

В той же час британський експерт з API/PNR Ендрю Прістлі відмітив, що Україна зробила великий прогрес в цьому напрямку за останні роки.

Зазначимо, представники Держприкордонслужби України за сприяння Посольства США та ОБСЄ розпочали переймати досвід запровадження подібних систем у світі ще кілька років тому. Для цього здійснено ознайомчі візити до США, Німеччини, Франції, Болгарії, Литви та інших країн.

Нагадаємо, що у серпні цього року за підтримки Посольства США, у Вашингтоні Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко та виконувач обов’язків помічника комісара Френсіс Дж. Руссо, Митної та прикордонної служби США (CBP), Управління польових операцій (OFO) підписали Угоду між Урядом України та Урядом США про співробітництво у використанні інформації про тих, хто подорожує. Як зазначав Сергій Дейнеко, це визначний крок стратегічного партнерства, до того ж, в України з’явився фундамент для створення за кращою світовою практикою національної системи виявлення терористичних загроз та протидії транскордонній злочинності.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси