Спільна мета – повернути додому кожного

НАЗАД
18 сiчня 2023 09:46

Координаційний штаб з питань поводження з полоненими тісно співпрацює із родинами військовополонених і з тими, кого вже вдалося повернути до близьких в Україну.

В Одесі відбулась зустріч представників Міноборони, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими при ГУР МО, командування Південного та Регіонального управління Морської охорони, очільників облради і Одеської обласної військової адміністрації із сім’ями військовополонених захисників України.

Координаційний штаб з питань поводження з полоненими тісно співпрацює із родинами військовополонених і з тими, кого вже вдалося повернути до близьких в Україну. Збір та обробка інформації відбувається 24/7, багато фактів доводиться перевіряти, міфів розвіювати, фейків спростовувати і т.п.

Команда Південного регіонального представництва Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими довела рідним і близьким бійців особливості роботи, порядок формування списків і розповіла про складнощі в роботі і перемовинах з представниками країни-агресорки.

Одне з питань, яке обговорювалося під час зустрічі, стосувалося обміну «всіх на всіх».

«Про це, звичайно, йдуть перемовини. Але ворогу це невигідно, ми повинні це розуміти. Україна сьогодні йде на все, щоб повернути наших людей», – зазначила Ганна Маляр.

Уповноважена Південного регіонального представництва Координаційного штабу Ганна Замазєєва запевнила, що всі, хто працює над звільненням наших військових, мають спільну мету – повернути додому кожного. Вона також надала рідним інформацію щодо видів допомоги, які вони можуть отримати у представництві Координаційного штабу Південного регіону. Зокрема йшлося про консультації з юридичних та процедурних питань, психологічну підтримку рідним полонених оборонців, а також про програму реабілітації для звільнених захисників.

Ще одна тема, яку порушили під час зустрічі, стосувалася ініціатив адвокатських організацій, які займаються пошуком військовополонених. Представники Координаційного штабу пояснили, що, завдяки такому проєкту як гуманітарна ініціатива «Пошук. Полон», за останній місяць знайдено доволі багато наших громадян.

Говорили і про важкі 11 місяців полону для захисників острова Зміїний.

«Ворог ретельно працює із кожним з військовополонених, на них здійснюється шалений тиск фізичний і моральний. Саме тому надзвичайно важливо в бажанні «зробити хоч щось для близької людини» не нашкодити зайвою активністю, нескоординованими діями, поширенням інформації, привертанням надмірної уваги. Всі наші дії мають бути злагоджені і спрямовані на єдиний результат – звільнення наших людей. Боремося за кожного!» – таким був основний меседж учасників Координаційного штабу.

«Надзвичайно важливою є співпраця рідних і близьких полонених із пресслужбою Координаційного штабу, – наголосив Богдан Охріменко. – Оскільки в момент пропрацювання кейсу якоїсь конкретної групи на звільнення, нескоординована діяльність з оприлюднення тієї чи іншої інформації може критично вплинути на результат кропіткої роботи».

Родини військовополонених мали можливість обговорити з представниками регіональних управлінь питання, що їх хвилюють, отримати роз’яснення щодо особливостей документальних оформлень статусу чи відновлення втрачених документів, а також просто згадати своїх близьких, почути відгуки командування про їх найдорожчих людей.

Такі зустрічі дають змогу живого спілкування і розуміння доцільної відкритості і спрямованості такого складного процесу, як визволення наших захисників з ворожих тенет.

Віримо, що разом вистоїмо і переможемо!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси