Собаки розрізняють кольори і можуть залюбки переглядати фільми

НАЗАД
01 лютого 2024 08:46

А чи знаєте ви, яким бачать цей світ наші улюбленці, коли дивляться на нас своїми розумними оченятами?

За дослідженнями учених, виявляється собаки мають набагато гірший зір, ніж люди, тому  вони бачать усе, наче в тумані. У собак з народження розмитий зір, тобто вони бачать навколишній світ у 8 разів гірше за нас. Крім того, собаки не розрізняють певні кольори.

Ось декілька цікавих фактів про зір собак:

Чи розрізняють собаки кольори?

Собаки мають дихроматичний зір, а це означає, що вони бачать тільки синій та жовтий кольори

Раніше вважали, що собаки бачать світ чорно-білим. Але вчені довели, що собаки бачать кольори, хоча їхній зір не такий яскравий, як у людини. Вони розрізняють жовтий і синій, але не червоний і зелений.

Собаки краще розрізняють відтінки сірого.

У темноті собаки бачать у 3-4 рази краще за людину. Це завдяки кращому розширенню зіниць та специфічній будові сітківки.

Вдень гострота зору собаки приблизно у три рази менша ніж у людини. Це пояснюється тим, що у людському оці є так звана «жовта пляма», якої нема в оці собаки.

Собака краще бачить рухомі об’єкти.  Їх вона може бачити на відстані 800-900 м, а на відстані 300 метрів може не помітити людини, яка стоїть нерухомо. Саме тому від собаки не можна втікати.

Собака більш точно визначає дистанцію. Проте на відстані до 35-50 см собака бачить розмито.

Поле зору.

Кут огляду людини складає близько 180 градусів, у собак 250–270, і залежить від породи, форми черепа і носа. (Наприклад у мопса, пекінеса, англійського бульдога, тобто порід з коротким носом та широкою мордою, очі розходяться під порівняно малим кутом і тому боковий зір обмежений).

Чи дивляться собаки телевізор?

Частота, при якій людське око сприймає рухомий образ 50-60 герц, у собаки – 80 герц. Оскільки телевізори розраховані для людини, собака замість фільму бачить мигаючі картинки.

Однак сучасні телевізори мають частоту 100 герц, тож, можете переглядати фільми разом з вашими улюбленцями.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси