Ситуація з пропуском осіб на кордоні з країнами ЄС та Молдовою стабілізувалася

НАЗАД
08 квiтня 2022 10:02

Прикордонники не фіксують збільшення пасажиропотоку та накопичення черг у пунктах пропуску. За добу державний кордон з країнами ЄС та Молдовою у середньому перетинають до 70 тисяч осіб у обидва напрямки.

Наразі не відмічається масового повернення громадян України, які виїхали за кордон після введення воєнного стану. При цьому кількість осіб, які вибувають з України, досі перевищує кількість осіб, які приїжджають з-за кордону.

До прикладу, за попередню добу лише українсько-польський кордон перетнуло більше 36 тисяч осіб. За кордон прослідувало майже 22 тисячі людей, до України прибуло понад 14 тисяч. Основними напрямками перетину кордону залишаються пункти пропуску у Львівській області, а 90 % громадян, які прямують через держрубіж – це наші співвітчизники.

Нагадуємо, що пропуск осіб через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України за дійсними паспортними чи іншими, передбаченими законодавством та міжнародними договорами, документами. При цьому, у виключних випадках, прикордонниками можуть прийматися окремі рішення щодо пропуску осіб, які їдуть за кордон з гуманітарною метою в пошуках захисту від російської агресії. Чим більше документів, виданих державними органами України, така особа зможе пред’явити під час паспортного контролю, тим легше і швидше можна прийняти рішення щодо її пропуску. При цьому прикордонники можуть брати до уваги чи велися активні бойові дії, чи працюють ЦНАПИ та інші державні установи в регіоні, з якого прямує така особа.

У передбачених міжнародними договорами або законодавством України випадках перетинання громадянином державного кордону здійснюється також за іншими документами. У випадках, визначених законодавством, для   перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також інші підтверджуючі документи.

Паспортні та інші документи громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які перетинають державний кордон, перевіряються уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України з метою встановлення їх дійсності та приналежності відповідній особі. При цьому з'ясовується наявність або відсутність підстав для тимчасової відмови особі у перетинанні державного кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси