Санаторії ДПСУ в першу чергу прийматимуть прикордонників із кордону. Адміністрація отримає лише 5% путівок

НАЗАД
14 квiтня 2020 14:17

Відкрито та справедливо – тепер так будуть розподіляти путівки до відомчих санаторно-курортних закладів у Держприкордонслужбі.

Аналіз показав, що минулими роками прикордонники, ветерани та їх родини мали не зовсім рівномірний доступ до відомчого санаторного лікування. Переважну більшість путівок розподіляла Адміністрація Держприкордонслужби, до регіональних управлінь їх доходили значно менше, а до прикордонних загонів – взагалі мізер. Більше того, кількість осіб в Адміністрації, у яких виникає «необхідність оздоровитись», влітку була значно вищою ніж в інші пори року. Значною мірою через такі диспропорції прикордонники, які служать не у високих штабах, почувалися обділеними.

До речі, питання оздоровлення прикордонників у відомчих закладах гостро піднімалося на підсумковій колегії ДПСУ в лютому. Зокрема, підтримуючи персонал відомства на ньому особливу увагу акцентував народний депутат України, член Колегії відомства, Павло Сушко, на звернення якого було зроблено зріз стану справ по клінічному санаторію «Аркадія».

Крім того, за результатами соцопитування, проведеного у 2019 році, лише 36 відсотків прикордонників були задоволені можливостями доступу до відомчих здравниць.  

Керівництво Держприкордонслужби визнало, що підхід, який існував раніше, є соціально несправедливий і потребує змін. Тому у 2020 році доступ до відпочинку в прикордонній здравниці надаватиметься по-іншому.

По-перше – відкрито. План розподілу путівок до Клінічного санаторію «Аркадія» розміщено для загального доступу на відомчому сайті у рубриці «Охорона здоров'я».

По-друге, рівномірно: заїзди сплановані у рівних пропорціях на усі місяці протягом року. Це дасть змогу отримати путівки тим, хто дійсно має необхідність оздоровитись, а не просто відпочити влітку на морі.

По-третє – справедливо: путівки розподілені між органами Держприкордонслужби не за принципом: хто вище, тому більше. Наприклад, на Адміністрацію Держприкордонслужби у 2020 році сплановано 75 путівок, а на Західне та Східне регіональні управління – по 237. Санаторно-курортні вибіркові комісії надаватимуть путівки, згідно з поданими заявами чи рапортами та за медичними показаннями. Перевагу надаватимуть військовослужбовцям, які отримали бойові поранення, рідним прикордонників, які загинули чи зникли безвісті, інвалідам, учасникам бойових дій, ветеранам.

Варто наголосити, що навіть найсправедливіший розподіл путівок сьогодні не дозволить повністю задовільнити запит на санаторно-курортне лікування прикордонників та ветеранів служби. У відомстві функціонує лише одна здравниця на 210 ліжко-місць – це клінічний санаторій «Аркадія», що в Одесі. Його потужностей замало, щоб усі, хто потребує змогли належним чином там оздоровитися. А в наслідок війни такі потреби у прикордонному відомстві зросли. Лише у 2019 році в «Аркадії» оздоровилося понад півтисячі військовослужбовців та ветеранів, які є учасниками бойових дій, 115 ветеранів військової служби, 73 інваліда війни, майже 170 членів сімей ветеранів, інвалідів, учасників бойових дій, в тому числі 30 родичів загиблих прикордонників. При цьому можливості відомства оздоровити персонал та ветеранів, значно менші, ніж були в довоєнний період. В тимчасово окупованому Криму залишилось три прикордонні здравниці: Центр оздоровлення та відпочинку «Піщане» на – 700 ліжко-місць, Клінічний санаторій «Прикордонник» у Ялті на 260 ліжко-місць та Дитячий оздоровчий центр «Прибережний» у Саках на 350 ліжко-місць.

«Аркадія» – санаторій, у якого профіль лікування неврологічний, кардіологічний та терапевтичний. У ньому щороку оздоровлюються близько 4 тисяч осіб. В планах розширити спроможності санаторію на 100 ліжко-місць, внаслідок реконструкції (з надбудовою) реабілітаційного корпусу.

Також рішеннями Уряду 2016 року до сфери управління Держприкордонслужби передали два санаторії у Львівській області – «Моршин» та «Немирів».  Обидва розташовані в місцевостях з визначними рекреаційними потужностями, природніми мінеральними водами, лікувальними грязями. Проте стан, у якому їх прийняла Держприкордонслужба України, був незадовільний і за наявного фінансування їх не вдалося поки ввести в експлуатацію.

В той же час відмітимо, що забезпечення санаторіїв «Немирів» на 200 ліжко-місць та «Моршин» на 300 ліжко-місць дозволить значно розширити можливості для оздоровлення прикордонників, а також спектр недуг, від яких зможуть якісніше лікуватися охоронці рубежу та ветерани.

Адже в «Немирові» зможуть оздоровлюватися люди, у яких є захворювання опорно-рухового апарату, шкіри, нервової, серцево-судинної систем та інші. Курорт має найвищу в Європі за вмістом сірки та найкращу за якістю воду для ефективного лікування ряду захворювань.

А лікування та оздоровлення в «Моршині» дасть змогу забути про недуги органів травлення, нирок, сечовидільних шляхів, порушення обміну речовин, захворювань гепатобіліарної системи. Моршинська мінеральна ропа, торф’яна грязь і озокерит допоможуть у профілактиці серцево-судинних та інших хвороб.

Наголосимо, що здоров’я охоронців кордону залишається пріоритетним напрямком Державної прикордонної служби України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси