РНП «Україна-НАТО»: повітряний моніторинг кордону, європейська щільність та повернення контролю за кордоном в ОРДЛО

НАЗАД
12 травня 2021 16:42

Президент України Володимир Зеленський постановив затвердити Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО на 2021 рік.

Серед іншого, документ передбачає залучення до охорони українського кордону патрульних гелікоптерів Н125, легкого літака, безпілотних авіаційних комплексів та безпілотних літальних апаратів.

Окремий місце Програми займає питання прикордонної безпеки на більш далеку перспективу. Документ включає стратегічну мету, що має забезпечити ефективну реалізацію Держприкордонслужбою України політики у сфері безпеки державного кордону. Серед цілей цієї мети – відновлення контролю над ділянкою держкордону України в межах окремих районів Донецької та Луганської областей.

До кінця 2025 року також очікується наростити щільність підрозділів охорони державного кордону України відповідно до нормативних вимог ЄС, з їх відповідним кадровим та матеріально-технічним забезпеченням.

До цього часу передбачається оформити в постійне користування військовим частинам Держприкордонслужби землі прикордонної смуги, обладнання їх сучасними засобами спостереження та інженерно-технічним облаштуванням, що мінімізує випадки незаконного перетинання кордону.

На більш ранню перспективу, до 2022 року, заплановано покращення співпраці між суб’єктами інтегрованого управління кордонами, підключення всіх підрозділів до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПСУ, використання інформаційних масивів в оперативно-розшуковій діяльності тощо.

Річна національна програма під егідою Комісії Україна – НАТО на 2021 рік містить опис реформ за відповідними напрямами, визначає їх стратегічну мету, цілі, пріоритетні завдання, необхідні для забезпечення ефективної планомірної реалізації закріпленого Конституцією України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору.

З повним текстом Програми можна ознайомитися на сайті Президента України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси